Recepti 13. listopada 2014.

Dondole na buzaru

Dondole na buzaru
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste ljubitelj morskih jela, dondole kušajte svježe s malo limunova soka i par kapi maslinova ulja

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 17349

Potrebno vam je

  • 1500 g dondola
  • 100 ml sok od rajčice (prirodni svježi)
  • 100 l vino bijelo
  • peperoncin
  • curry
  • ulje maslinovo
  • češnjak
  • krušne mrvice
  • peršin, list

Priprema

  1. Dondole dobro iščetkajte grubom četkom kako biste s njih skinuli ostatke algi i kamenca. Stavite ih u cjediljku i dobro isperite pod mlazom hladne vode.
  2. Zagrijte u dubljoj tavici maslinovo ulje i režnjeve češnjaka koje ste pritisnuli dlanovima. Nemojte ih rezati jer ih poslije možete po želji lakše odstraniti.
  3. Kada se ulje aromatizira češnjakom, dodajte dondole i dobro protresite da ulje oblije školjke koje će se od topline otvoriti. Ako se koja ne otvori, maknite je iz lonca i ne otvarajte nasilu.
  4. Podlijte bijelim vinom, a kada ispari, dodajte šalšu od rajčice i malo vode te po želji vrh peperoncina i malo curryja, što će dati blagu slatkastu pikantnost.
  5. Kuhajte kratko, a prije kraja dodajte malo krušnih mrvica koje će zgusnuti umak.
  6. Kada je gotovo, pospite sitno sjeckanim peršinom i još jednom dobro protresite.

Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.