gastro postao
Ako ste ljubitelj morskih jela, dondole kušajte svježe s malo limunova soka i par kapi maslinova ulja
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 17349
Potrebno vam je
- 1500 g dondola
- 100 ml sok od rajčice (prirodni svježi)
- 100 l vino bijelo
- peperoncin
- curry
- ulje maslinovo
- češnjak
- krušne mrvice
- peršin, list
Priprema
- Dondole dobro iščetkajte grubom četkom kako biste s njih skinuli ostatke algi i kamenca. Stavite ih u cjediljku i dobro isperite pod mlazom hladne vode.
- Zagrijte u dubljoj tavici maslinovo ulje i režnjeve češnjaka koje ste pritisnuli dlanovima. Nemojte ih rezati jer ih poslije možete po želji lakše odstraniti.
- Kada se ulje aromatizira češnjakom, dodajte dondole i dobro protresite da ulje oblije školjke koje će se od topline otvoriti. Ako se koja ne otvori, maknite je iz lonca i ne otvarajte nasilu.
- Podlijte bijelim vinom, a kada ispari, dodajte šalšu od rajčice i malo vode te po želji vrh peperoncina i malo curryja, što će dati blagu slatkastu pikantnost.
- Kuhajte kratko, a prije kraja dodajte malo krušnih mrvica koje će zgusnuti umak.
- Kada je gotovo, pospite sitno sjeckanim peršinom i još jednom dobro protresite.
Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši