Ovo, naizgled obično i "dosadno" povrće iz porodice kupusnjača idealno je za hladne jesenske i zimske dane kada trebamo ojačati imunitet i izbjeći prehladu. Osim već spomenutih vlakana, magnezija i kalcija, kupus je pun vitamina A, C i K, folne kiseline i željeza, a usto je bogat i antioksidansima. Povrh toga, jeftin je i lako dostupan te brz za pripremu, a osim što uklanja toksine iz tijela, također pomaže i u mršavljenju!
Iako skromna namirnica, u nas se jede već stoljećima. Tako iz Zagorja i Međimurja potječu omiljene nam krpice sa zeljem, dok iz Dalmacije i Like dolazi autohtona kaštradina - jelo od sušenog i dimljenog mesa škopljenog jarca ili ovna, a najčešće se poslužuje s kiselim kupusom. Ovim su se jelima gostili naši stari, a u njima svesrdno uživamo i danas. Naravno, tu je i nezaobilazna sarma koju je britanski Telegraph ove godine uvrstio među deset jela koja se moraju probati u Hrvatskoj.
Budući da je sezona kupusa počela, a odličan je za okrepu u hladnim danima i nakon "žešćeg" vikenda, donosimo tri jednostavna recepta uz koje ćete brzo pripremiti ovo fantastično povrće!
Kupus s krumpirom i šunkom
Za ovaj recept trebat će vam:
- 2 žlice maslaca
- 1 nasjeckani luk
- 1 manja glavica svježeg kupusa, grubo narezanog
- 50 ml vode
- 3 velika krumpira, oguljena i narezana na ploške
- 2 šalice kuhane šunke, isjeckane na kocke
- prstohvat soli
- 1/2 žličice crvene paprike
- 1 žličica Vegete Natur
Priprema:
- U dubokoj tavi na srednjoj vatri popržite nasjeckani luk na maslacu. Kad omekša, dodajte kupus i promiješajte. Zalijte vodom, pokrijte tavu poklopcem i pustite da krčka na laganoj vatri deset minuta.
- Dodajte krumpir i promiješajte. Ponovno pokrijte poklopcem i ostavite da se krčka još deset minuta. Po potrebi dodajte još malo vode.
- Dodajte sol, crvenu papriku i Vegetu Natur (i druge začine po želji), ostavite još pet ili deset minuta na vatri dok krumpir ne bude gotovo kuhan, a kupus omekšan.
- Pred kraj dodajte kuhanu šunku i pustite da se zagrije dok krumpir ne bude potpuno kuhan.
Prisiljeno zelje s grahom i kobasicom
Sastojci:
- 1 manja glavica svježeg narezanog zelja
- 1 glavica nasjeckanog crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 svježa rajčica, narezana
- 2 kobasice po izboru narezane na kolutove
- 150 g graha u konzervi
- 500 ml vode
- 1 žličica Vegete Natur
- 1/2 žličice papra
- 1 žličica crvene paprike
- 2 žlice octa
- sol
Za zapršku:
- 5 žlica ulja ili masti
- 3 žlice brašna
Priprema:
- Na malo ulja ili masti popržite narezane kobasice, na to dodajte sitno nasjeckan luk.
- Kad luk poprimi zlaćanu boju dodati nasjeckan češnjak, zelje i rajčicu. Sve zajedno kratko popržite i potom zalijte vodom te pustite da se kuha otprilike 30 minuta.
- Nakon 30 minuta kuhanja dodajte grah i zapršku te ostale začine i ocat.
- Pustite još tri ili četiri minute da se kuha.
*Po potrebi tijekom kuhanja dodajte vodu.
Kiselo zelje s pire krumpirom
Sastojci:
- 500 g kiselog rezanog zelja
- 200 ml pasirane rajčice
- 1 glavica nasjeckanog luka
- 3-4 žlice ulja
- prstohvat soli
- 1/2 žličice papra
- Voda (po potrebi)
Priprema:
- Na ulju popržiite nasjeckani luk.
- Potom dodajte zelje i malo popržite na laganoj vatri.
- Dodajte pasiranu rajčicu, podlijte vodom te pustite da se dinsta oko 30 minuta (u međuvremenu povremeno podlijevajte vodom)
- Dodajte sol i papar te poslužite s pire krumpirom.
Budući da u ovim hladnim danima vapimo za toplim jelom na žlicu, isprobajte neki od recepata i okrijepite se!
Za više informacija o proizvodima Vegeta Natur posjetite www.vegeta-natur.hr