Recepti 9289 prikaza 05. studenoga 2018.

Donosimo vam tri brza, fina i jeftina variva od kupusa

Guliver/Shutterstock

Powered by:

Iako skroman, kupus je superhrana jer je pun vitamina, vlakna, magnezija i kalcija pa se već odavna smatra i prirodnim lijekom protiv prehlade

Ovo, naizgled obično i "dosadno" povrće iz porodice kupusnjača idealno je za hladne jesenske i zimske dane kada trebamo ojačati imunitet i izbjeći prehladu. Osim već spomenutih vlakana, magnezija i kalcija, kupus je pun vitamina A, C i K, folne kiseline i željeza, a usto je bogat i antioksidansima. Povrh toga, jeftin je i lako dostupan te brz za pripremu, a osim što uklanja toksine iz tijela, također pomaže i u mršavljenju! 

Iako skromna namirnica, u nas se jede već stoljećima. Tako iz Zagorja i Međimurja potječu omiljene nam krpice sa zeljem, dok iz Dalmacije i Like dolazi autohtona kaštradina - jelo od sušenog i dimljenog mesa škopljenog jarca ili ovna, a najčešće se poslužuje s kiselim kupusom. Ovim su se jelima gostili naši stari, a u njima svesrdno uživamo i danas. Naravno, tu je i nezaobilazna sarma koju je britanski Telegraph ove godine uvrstio među deset jela koja se moraju probati u Hrvatskoj. 

Budući da je sezona kupusa počela, a odličan je za okrepu u hladnim danima i nakon "žešćeg" vikenda, donosimo tri jednostavna recepta uz koje ćete brzo pripremiti ovo fantastično povrće! 

 

Kupus s krumpirom i šunkom

Za ovaj recept trebat će vam:

  • 2 žlice maslaca
  • 1 nasjeckani luk
  • 1 manja glavica svježeg kupusa, grubo narezanog
  • 50 ml vode
  • 3 velika krumpira, oguljena i narezana na ploške
  • 2 šalice kuhane šunke, isjeckane na kocke
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice crvene paprike
  • 1 žličica Vegete Natur

Priprema:

  1. U dubokoj tavi na srednjoj vatri popržite nasjeckani luk na maslacu. Kad omekša, dodajte kupus i promiješajte. Zalijte vodom, pokrijte tavu poklopcem i pustite da krčka na laganoj vatri deset minuta. 
  2. Dodajte krumpir i promiješajte. Ponovno pokrijte poklopcem i ostavite da se krčka još deset minuta. Po potrebi dodajte još malo vode. 
  3. Dodajte sol, crvenu papriku i Vegetu Natur (i druge začine po želji), ostavite još pet ili deset minuta na vatri dok krumpir ne bude gotovo kuhan, a kupus omekšan. 
  4. Pred kraj dodajte kuhanu šunku i pustite da se zagrije dok krumpir ne bude potpuno kuhan. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by xen one (@x3n3xtract) on

 

Prisiljeno zelje s grahom i kobasicom

Sastojci: 

  • 1 manja glavica svježeg narezanog zelja
  • 1 glavica nasjeckanog crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 svježa rajčica, narezana
  • 2 kobasice po izboru narezane na kolutove
  • 150 g graha u konzervi
  • 500 ml vode
  • 1 žličica Vegete Natur
  • 1/2 žličice papra
  • 1 žličica crvene paprike
  • 2 žlice octa
  • sol

Za zapršku:

  • 5 žlica ulja ili masti
  • 3 žlice brašna

Priprema:

  1. Na malo ulja ili masti popržite narezane kobasice, na to dodajte sitno nasjeckan luk.
  2. Kad luk poprimi zlaćanu boju dodati nasjeckan češnjak, zelje i rajčicu. Sve zajedno kratko popržite i potom zalijte vodom te pustite da se kuha otprilike 30 minuta.
  3. Nakon 30 minuta kuhanja dodajte grah i zapršku te ostale začine i ocat.
  4. Pustite još tri ili četiri minute da se kuha.

*Po potrebi tijekom kuhanja dodajte vodu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jess Jones (@jessiicaa.lynn) on

 

Kiselo zelje s pire krumpirom

Sastojci:

  • 500 g kiselog rezanog zelja
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 1 glavica nasjeckanog luka
  • 3-4 žlice ulja
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice papra
  • Voda (po potrebi)

Priprema:

  1. Na ulju popržiite nasjeckani luk.
  2. Potom dodajte zelje i malo popržite na laganoj vatri.
  3. Dodajte pasiranu rajčicu, podlijte vodom te pustite da se dinsta oko 30 minuta (u međuvremenu povremeno podlijevajte vodom)
  4. Dodajte sol i papar te poslužite s pire krumpirom

Budući da u ovim hladnim danima vapimo za toplim jelom na žlicu, isprobajte neki od recepata i okrijepite se!

Za više informacija o proizvodima Vegeta Natur posjetite www.vegeta-natur.hr

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.