Recepti 13. listopada 2014.

Dukati od lješnjaka

Dukati od lješnjaka
gastro postao gastro.24sata.hr
Neodoljivi prhki kolačići koje možete grickati uz čaj

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 25

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 141

Prhko tijesto

  • 300 g pšenično brašno, bijelo
  • 0.50 mala žlica prašak za pecivo
  • 100 g šećer, kristal
  • 1 kom vanilin šećer
  • 3 žlica mlijeko kravlje, punomasno
  • 150 g maslac, neslani

Nadjev

  • 150 g nugat lješnjak
  • 50 g lješnjak, mljeveni

Priprema

  1. Tijesto: Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte u zdjelu. Dodajte šećer, vanilin šećer, mlijeko i maslac ili margarin. Sve sastojke dobro izmiješajte mikserom (nastavcima za miješenje) u glatko tijesto najprije kratko na najmanjoj, a zatim na najvećoj brzini.
  2. Smjesu izvadite iz zdjele, premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, zamotajte ga u foliju i na neko vrijeme stavite na hladno.
  3. Tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj plohi, izrežite kolačiće (oko 4 cm) i posložite ih na limove (prethodno namašćene, obložene papirom za pečenje). Lim stavite jedan za drugim u pećnicu (u ventilacijskoj pećnici pecite 2 lima zajedno).
  4. Kolačiće zajedno s papirom za pečenje povucite na kuhinjsku rešetku i ostavite da se ohlade.
  5. Nadjev: Nugat lješnjak umutite u lončiću u vodenoj kupelji na slaboj vatri. Polovici kolačića premažite donju stranu.
  6. Polovice poklopite i dobro stisnite. Razmažite istisnuti nadjev. Kolačiće namazanih rubova uvaljajte u lješnjake i ostavite da se stvrdnu

Izvor "Uskrsna kuharica", Večernji list

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.