gastro postao
Neodoljivi prhki kolačići koje možete grickati uz čaj
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 25
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 141
Prhko tijesto
- 300 g pšenično brašno, bijelo
- 0.50 mala žlica prašak za pecivo
- 100 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 3 žlica mlijeko kravlje, punomasno
- 150 g maslac, neslani
Nadjev
- 150 g nugat lješnjak
- 50 g lješnjak, mljeveni
Priprema
- Tijesto: Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte u zdjelu. Dodajte šećer, vanilin šećer, mlijeko i maslac ili margarin. Sve sastojke dobro izmiješajte mikserom (nastavcima za miješenje) u glatko tijesto najprije kratko na najmanjoj, a zatim na najvećoj brzini.
- Smjesu izvadite iz zdjele, premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, zamotajte ga u foliju i na neko vrijeme stavite na hladno.
- Tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj plohi, izrežite kolačiće (oko 4 cm) i posložite ih na limove (prethodno namašćene, obložene papirom za pečenje). Lim stavite jedan za drugim u pećnicu (u ventilacijskoj pećnici pecite 2 lima zajedno).
- Kolačiće zajedno s papirom za pečenje povucite na kuhinjsku rešetku i ostavite da se ohlade.
- Nadjev: Nugat lješnjak umutite u lončiću u vodenoj kupelji na slaboj vatri. Polovici kolačića premažite donju stranu.
- Polovice poklopite i dobro stisnite. Razmažite istisnuti nadjev. Kolačiće namazanih rubova uvaljajte u lješnjake i ostavite da se stvrdnu
Izvor "Uskrsna kuharica", Večernji list