Jednostavan i efektan, ovaj mramorni kolač s brusnicama savršen je izbor za blagdanski stol
Na prvi pogled, ovaj mramorni kolačs brusnicama može izgledati komplicirano, ali njegova priprema zapravo je brza i jednostavna zahvaljujući pametnom prečacu – smjesi iz kutije za biskvit. Džem od brusnice daje mu sezonski karakter, a mramorni uzorak dašak blagdanskog šarma. Klasični biskvit osnova je ovog kolača.
Kreiraj efektan uzorak
Za postizanje upečatljive crvene boje koristi se džem od brusnica, uz nekoliko kapi crvene prehrambene boje za dodatnu intenzivnost.
A mramorni uzorak? Izgleda puno složenije nego što jest! Sve što ti treba su nož ili štapić kako bi laganim potezima stvorio prekrasan vizualni efekt.
Brusnice su zaslužne za čaroban blagdanski uzorak ovog kolača
foto: Natalia Nagorniak/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Mramorni kolač s brusnicama
15 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
10
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Suncokretovo ulje
Kupovna mješavina za biskvit
450
g
Džem od brusnica
1
šalica
Jestiva boja - crvena
0,50
žličica
Brašno
90
g
Šećer u prahu
1
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Mlijeko
2
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C. Obloži kalup za kruh dimenzija 23 x 13 cm papirom za pečenje, ostavljajući 5 cm viška sa svake duže strane kako bi kasnije lakše izvadio kolač. Papirom obloženi kalup naulji.
U velikoj zdjeli pripremi smjesu za biskvit prema uputama na pakiranju. Odvoji 250 ml (1 šalicu) smjese u srednju zdjelu pa dodaj džem od brusnice, prehrambenu boju i 6 žlica brašna. Miješaj dok ne dobiješ glatku i ujednačenu smjesu željene crvene boje.
Preostaloj smjesi dodaj ostalih 6 žlica brašna i miješaj dok se ne sjedini.
U pripremljeni kalup naizmjenično dodaji žlice crvene i bijele smjese, slažući ih tako da tvore uzorak šahovnice. Stražnjom stranom noža lagano povuci kroz smjese kako bi kreirao mramorni efekt. Po želji pospi površinu šećerom za ukrašavanje.
Peci kolač dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, otprilike 40 minuta. Ohladi kolač 5 minuta u kalupu, zatim ga pažljivo prebaci na rešetku i ostavi da se potpuno ohladi.
U zdjelici umuti šećer u prahu, ekstrakt vanilije i 1 žlicu mlijeka. Dodaj preostalo mlijeko, ½ žličice odjednom, dok ne dobiješ gustu, ali mazivu glazuru.
Prelij ohlađeni kolač glazurom, koristeći nož ili lopaticu za ravnomjerno razmazivanje i postizanje efekta kapanja niz rubove. Ostavi da se glazura stvrdne 10-20 minuta prije posluživanja.
Jede ti se nešto slatko, a u žurbi si? Ovi su recepti jednostavni i brzi!