Recepti Piletina 18. ožujka 2025.

Enchiladas verdes oborit će te s nogu

Piletina
30 MIN
15 MIN
8
SREDNJE
zelene enchilade, enchiladas verdes
Enchiladas verdes
foto: Fancy Fox/Pinterest
Ove enchilade bit će tvoj novi comfort food favorit i dokaz da sreća dolazi u slojevima… i s puno sira!

Postoji li nešto bolje od meksičke hrane? Teško. Kad se jednom nađeš u zagrljaju toplih tortilja, otopljenog sira i bogatih začina, povratka više nema. Ove enchilade verdes toliko su ukusne da bi i Mariachi bend zapjevao u tvoju čast!

Tajna je u domaćem zelenom umaku – pečeni tomatillosi (meksičke rajčice) i jalapeño papričice daju mu onu pravu meksičku dušu, dok kiselo vrhnje i korijander sve zaokružuju u savršeno kremastu harmoniju.

Nemaš volje za rolanje?

Možeš ih slagati na klasičan način – zarolane u tortilje, prelivene umakom i sirom – ili, ako ti se ne da rolati, samo ih složi u slojevima poput enchilada lazanja. Jer tko kaže da se pravila ne smiju malo zaobići? A ako imaš malo volje za eksperimentiranjem, dodaj pirjane gljive, bijeli grah ili špinat u nadjev za još bogatiji okus.

zelene enchilade, enchiladas verdes | Author: Fancy Fox/Pinterest Slasne zelene enchilade foto: Fancy Fox/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Enchiladas verdes
30 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
UMAK OD PEČENIH TOMATILLA
Sastojci
  • Tomatillo 15 kom
  • Jalapeño papričica 3 kom
  • Češnjak 4 režanj
  • Korijander 0,50 šalica
  • Pileći temeljac 1 šalica
  • Kiselo vrhnje 0,50 šalica
  • Maslinovo ulje
  • Sol
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 220°C i obloži lim za pečenje aluminijskom folijom. Na lim rasporedi tomatille očišćene od ljuske i jalapeño papričice očišćene od sjemenki i rebara.

    Oguljeni češnjak zamotaj u foliju i dodaj na lim. Sve lagano prelij maslinovim uljem i posoli.


  2. Peci 30 minuta, pritom ih jednom promiješaj kako bi se ravnomjerno ispekli i spriječilo zagaranje. Pečeno povrće prebaci u blender (zajedno sa sokovima s lima), dodaj preostale sastojke za umak i blendaj dok ne postane glatko. Posoli po ukusu.


ENCHILADE
Sastojci
  • Tortilja 10 kom
  • Cheddar 340 g
  • Kuhana pileća prsa 450 g
Postupak
  1. U velikoj zdjeli pomiješaj otprilike trećinu umaka (oko 2 šalice) s kuhanom, usitnjenom piletinom. Dodaj polovicu naribanog sira i po želji još neke dodatke.


  2. Smanji temperaturu pećnice na 200°C i naulji posudu za pečenje (23×33 cm). Nadjev rasporedi po tortiljama, zarolaj ih i posloži u posudu s preklopljenom stranom prema dolje.

    Tortilje prelij jednom do dvije šalice umaka i pospi preostalim sirom. Peci 15 minuta, dok ne postanu zlaćane i mjehuričaste. Po želji posluži s korijanderom, sirom ili crvenim lukom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

459 kcal

22 %

MASTI

17,80 g

24 %

KOLESTEROL

0,18 g

0 %

UH

40,80 g

14 %

PROTEINI

34,10 g

68 %

Tortilje pucaju prilikom motanja? Kratko ih umoči u vruću vodu, kratko zagrij na tavi ili ih umoči u umak – tako će biti savitljivije i neće pucati. 

¡Viva México! 

tostada, tacos Možda vas zanima... RUČAK ZA 5: Tostade s piletinom i avokadom Recepti Možda vas zanima... Viva Mexico!: Chimichange s govedinom Recepti Možda vas zanima... Chiapas: Neki potpuno novi svijet Kolumne Možda vas zanima... Quesadillas s kiselim kupusom i kobasicom Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.