Ove enchilade bit će tvoj novi comfort food favorit i dokaz da sreća dolazi u slojevima… i s puno sira!
Postoji li nešto bolje od meksičke hrane? Teško. Kad se jednom nađeš u zagrljaju toplih tortilja, otopljenog sira i bogatih začina, povratka više nema. Ove enchilade verdes toliko su ukusne da bi i Mariachi bend zapjevao u tvoju čast!
Tajna je u domaćem zelenom umaku – pečeni tomatillosi (meksičke rajčice) i jalapeño papričice daju mu onu pravu meksičku dušu, dok kiselo vrhnje i korijander sve zaokružuju u savršeno kremastu harmoniju.
Nemaš volje za rolanje?
Možeš ih slagati na klasičan način – zarolane u tortilje, prelivene umakom i sirom – ili, ako ti se ne da rolati, samo ih složi u slojevima poput enchilada lazanja. Jer tko kaže da se pravila ne smiju malo zaobići? A ako imaš malo volje za eksperimentiranjem, dodaj pirjane gljive, bijeli grah ili špinat u nadjev za još bogatiji okus.
Slasne zelene enchilade
foto: Fancy Fox/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Enchiladas verdes
30 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
UMAK OD PEČENIH TOMATILLA
Sastojci
Tomatillo
15
kom
Jalapeño papričica
3
kom
Češnjak
4
režanj
Korijander
0,50
šalica
Pileći temeljac
1
šalica
Kiselo vrhnje
0,50
šalica
Maslinovo ulje
Sol
Postupak
Zagrij pećnicu na 220°C i obloži lim za pečenje aluminijskom folijom. Na lim rasporedi tomatille očišćene od ljuske i jalapeño papričice očišćene od sjemenki i rebara.
Oguljeni češnjak zamotaj u foliju i dodaj na lim. Sve lagano prelij maslinovim uljem i posoli.
Peci 30 minuta, pritom ih jednom promiješaj kako bi se ravnomjerno ispekli i spriječilo zagaranje. Pečeno povrće prebaci u blender (zajedno sa sokovima s lima), dodaj preostale sastojke za umak i blendaj dok ne postane glatko. Posoli po ukusu.
ENCHILADE
Sastojci
Tortilja
10
kom
Cheddar
340
g
Kuhana pileća prsa
450
g
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj otprilike trećinu umaka (oko 2 šalice) s kuhanom, usitnjenom piletinom. Dodaj polovicu naribanog sira i po želji još neke dodatke.
Smanji temperaturu pećnice na 200°C i naulji posudu za pečenje (23×33 cm). Nadjev rasporedi po tortiljama, zarolaj ih i posloži u posudu s preklopljenom stranom prema dolje.
Tortilje prelij jednom do dvije šalice umaka i pospi preostalim sirom. Peci 15 minuta, dok ne postanu zlaćane i mjehuričaste. Po želji posluži s korijanderom, sirom ili crvenim lukom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
459 kcal
22 %
MASTI
17,80 g
24 %
KOLESTEROL
0,18 g
0 %
UH
40,80 g
14 %
PROTEINI
34,10 g
68 %
Tortilje pucaju prilikom motanja? Kratko ih umoči u vruću vodu, kratko zagrij na tavi ili ih umoči u umak – tako će biti savitljivije i neće pucati.