Ono što mene jako privlači meksičkoj kuhinji je upravo ta raznovrsnost pripreme različitih jela od sličnih sastojaka te pikantnost koju ona donosi.
Današnja objava je posvećena jednoj posve neuobičajenoj kombinaciji tortilja i nama svima dobro poznatom kiselom zelju/kiselom kupusu i pečenim kobasicama! Da, dobro ste pročitali, pred vama će za koji trenutak osvanuti recept za quesedillas s kiselim kupusom i kobasicama!
sastojci za 6 tortilja:
- 250 g glatkog brašna
- 50 g maslaca
- 1 žličica soli
- 150 ml tople/vruće vode
sastojci za punjenje:
- 6 kobasica za pečenje
- 500 g kiselog kupusa
- 1 jabuka
- 2 mlada luka
- 1+1 zelena i crvena paprika
- 2 češnja češnjaka
- 150 g naribanog sira
za Curry umak:
- 2 žlice kečapa
- 1/2 žlice mljevenog currya
- čili
za umak od senfa i meda:
- 4 žlice majoneze
- 2 žlice senfa
- 2 žlice meda
- 1 žličica aceta balsamica
- papar
Priprema:
- Za početak je potrebno pripremiti tortilje a obzirom koliko je to jednostavno nećete s time imati problema.
- U brašno dodajte usitnjeni maslac te sol i postupno ulijevajte vruću vodu.
- Zamijesite na pobrašnjenoj podlozi mekano i glatko tijesto koje više nije ljepljivo. Neka tijesto “odmori” pola sata te ga tada podijelite na 6 podjednakih dijelova koje ćete razvaljati u krugove debljine cca 2-3 milimetra, dakle jako tanko.
- Pecite ih na suhoj i vrućoj tavi 10-15 sekundi sa svake strane. Pripazite samo da ih ne prepečete jer će tada izgubiti svoju savitljivost.
- Nakon tortilja na tavi ispecite kobasice na malo maslaca te kada su gotove sklonite ih sa strane.
- Na istu tavu bacite nasjeckani mladi luk, sjeckani češnjak te paprike i jabuku narezane na tanke trakice.
- Dinstajte sve nekih 10ak minuta dok paprika ne omekša.
- Dodajte u tavu kiseli kupus te sve skupa dinstajte još 10ak minuta dok kupus lagano ne krene dobivati smeđu boju.
- Začinite s malo soli i papra te sklonite sa strane
- Tortilje punite tako da jednu polovicu pospete s naribanim sirom te na njega stavite kiseli kupus i kobasicu narezanu na krugove. Za kraj još malo pospite sirom i preklopite. Zapeći još 10ak sekundi s obje strane da se sir lagano rastopi. Rezati na 4 trokutića i poslužiti toplo uz dodatak umaka po želji.
Ja sam ovom prilikom napravio dva umaka: curry umak i umak od senfa i meda.
Za oba umaka je samo potrebno pomiješati navedene sastojke te ih ostaviti pola sata u hladnjaku kako bi se proželi okusi.
U slast!
p.s. za one kojima je možda jabuka u ovom jelu neobična namirnica, ona naravno nije obavezna ali će se jako dobro uklopiti s kiselim kupusom tj. malo će umanjiti njegovu kiselost i ponekad oštar okus.
Vedrana, odnosno Začinjeno s ljubavlju - pratite na: Instagramu, Blogu i Facebooku