gastro postao
Falafel potječe iz Izraela i smatra se nacionalnim jelom, no oduvijek se jeo na cijelom Bliskom istoku te se proširio na istočnu obalu Mediterana i sjevernu Afriku
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 452
Potrebno vam je
- 400 g slanutak, suhi
- 100 g korijander
- 1 vezica peršin, list
- ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
- 50 g kuskus
- 150 g jogurt (3.2% masti)
- povrtni temeljac
- 1 kom rajčica, crvena
- 1 kom krastavci (svježi, sirovi)
Priprema
- Priprema ukusnog vegetarijanskog jela počinje večer prije, kada valja namočiti slanutak i ostaviti ga da bubri tijekom noći.
- Isperite ga u nekoliko voda, očistite od ljuskica i sirovog bez kuhanja usitnite do fine kreme.
- Od smjese usitnjenog sirovog slanutka koju ste začinili po ukusu žlicom oblikujte kolačiće te ih odmah pržite u dubokom ulju dok ne poprime lijepu smećkastu boju.
- Pripremite umak od sezam paste koju ste pomiješali s jogurtom te začinili solju i paprom.
- Salatu od kus-kusa pripremite tako da kratko popržite kuskus na maslinovu ulju. Pazite da vam ne zagori. Prelijte ga s jednako temeljca koliko ste stavili i kus-kusa. Ako je potrebno, podlijete još malo. Isključite vatru, poklopite i ostavite da upije tekućinu.
- Umiješajte rajčicu i krastavac koje ste izrezali na kockice, sitno narezani list korijandra i peršina da se salata zazeleni te začinite maslinovim uljem
Izvor Ana Grgić
falafel
recept
kuskus
vegetarijansko jelo
salata
sezam
prženje
niskokaloricna prehrana
glavno jelo
vegetarijanska prehrana
ručak
večera
hladna priprema
kuhanje
jelo od povrća