Recepti 03. srpnja 2016.

Falafel i kus-kus salata sa sezam krekerima

Falafel i kus-kus salata sa sezam krekerima
gastro postao gastro.24sata.hr
Falafel potječe iz Izraela i smatra se nacionalnim jelom, no oduvijek se jeo na cijelom Bliskom istoku te se proširio na istočnu obalu Mediterana i sjevernu Afriku

Vrijeme pripreme: do 15 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 452

Potrebno vam je

  • 400 g slanutak, suhi
  • 100 g korijander
  • 1 vezica peršin, list
  • ulje maslinovo
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 50 g kuskus
  • 150 g jogurt (3.2% masti)
  • povrtni temeljac
  • 1 kom rajčica, crvena
  • 1 kom krastavci (svježi, sirovi)

Priprema

  1. Priprema ukusnog vegetarijanskog jela počinje večer prije, kada valja namočiti slanutak i ostaviti ga da bubri tijekom noći.
  2. Isperite ga u nekoliko voda, očistite od ljuskica i sirovog bez kuhanja usitnite do fine kreme.
  3. Od smjese usitnjenog sirovog slanutka koju ste začinili po ukusu žlicom oblikujte kolačiće te ih odmah pržite u dubokom ulju dok ne poprime lijepu smećkastu boju.
  4. Pripremite umak od sezam paste koju ste pomiješali s jogurtom te začinili solju i paprom.
  5. Salatu od kus-kusa pripremite tako da kratko popržite kuskus na maslinovu ulju. Pazite da vam ne zagori. Prelijte ga s jednako temeljca koliko ste stavili i kus-kusa. Ako je potrebno, podlijete još malo. Isključite vatru, poklopite i ostavite da upije tekućinu.
  6. Umiješajte rajčicu i krastavac koje ste izrezali na kockice, sitno narezani list korijandra i peršina da se salata zazeleni te začinite maslinovim uljem

Izvor Ana Grgić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.