gastro postao
Falafel potječe iz Izraela i smatra se nacionalnim jelom, no oduvijek se jeo na cijelom Bliskom istoku te se proširio na istočnu obalu Mediterana i sjevernu Afriku
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 452
Potrebno vam je
- 400 g slanutak, suhi
- 100 g korijander
- 1 vezica peršin, list
- ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
- 50 g kuskus
- 150 g jogurt (3.2% masti)
- povrtni temeljac
- 1 kom rajčica, crvena
- 1 kom krastavci (svježi, sirovi)
Priprema
- Priprema ukusnog vegetarijanskog jela počinje večer prije, kada valja namočiti slanutak i ostaviti ga da bubri tijekom noći.
- Isperite ga u nekoliko voda, očistite od ljuskica i sirovog bez kuhanja usitnite do fine kreme.
- Od smjese usitnjenog sirovog slanutka koju ste začinili po ukusu žlicom oblikujte kolačiće te ih odmah pržite u dubokom ulju dok ne poprime lijepu smećkastu boju.
- Pripremite umak od sezam paste koju ste pomiješali s jogurtom te začinili solju i paprom.
- Salatu od kus-kusa pripremite tako da kratko popržite kuskus na maslinovu ulju. Pazite da vam ne zagori. Prelijte ga s jednako temeljca koliko ste stavili i kus-kusa. Ako je potrebno, podlijete još malo. Isključite vatru, poklopite i ostavite da upije tekućinu.
- Umiješajte rajčicu i krastavac koje ste izrezali na kockice, sitno narezani list korijandra i peršina da se salata zazeleni te začinite maslinovim uljem
Izvor Ana Grgić