Recepti 28. studenoga 2016.

Fantastična focaccia punjena svježim sirom

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Fina i mirisna s nadjevom od svježeg sira.

Focaccia je pogača koja se najčešće veže uz mediteransko podneblje, a nekako je najpopularnija u Italiji. Obično je začinjena maslinovim uljem, soli i začinskim biljem, po njoj se može posipati luk, sir i meso ili ju se jednostavno može začiniti s mnogo povrća. Mi vam donosim recept za focacciu punjenu svježim sirom.

Sastojci:

  • 15 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 150 ml mlake vode
  • 300 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 300 g svježeg sira

Priprema:

  1. Pripremite kvasac. Stavite kvasac u malu zdjelu. Dodajte šećer i polovicu mlake vode pa pažljivo mješajte dok se kvasac ne rastopi. Pustite da se diže 15 minuta.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno sa solju, kvascem, 2 žlice ulja i preostalom vodom. Miješajte dok ne dobijte glatko tijesto. Stavite ga u veliku čistu zdjelu i pokrijte krpom.
  3. Kad se tijesto digne (otprilike za sat i pol), stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu i mijestite 2-3 minute.
  4. Podijelite ga na dva dijela, jedan neka bude malo veći od drugoga, pa ih razvaljajte.
  5. Veći dio stavite na nauljeni lim za pečenje.
  6. Namažite ga sirom, a rub širine 2 cm ne premazujte. Stavite manje dio tijesta.
  7. Preklopite rubove većeg djela tijesta i stisnite ih prstima da se dobro učvrste. Vilicom na nekoliko mjesta probodite površinu tijesta i premažite ga preostalim uljem.
  8. Pecite oko 15 minuta na 220 stupnjeva. 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.