gastro postao
Fina i mirisna s nadjevom od svježeg sira.
Focaccia je pogača koja se najčešće veže uz mediteransko podneblje, a nekako je najpopularnija u Italiji. Obično je začinjena maslinovim uljem, soli i začinskim biljem, po njoj se može posipati luk, sir i meso ili ju se jednostavno može začiniti s mnogo povrća. Mi vam donosim recept za focacciu punjenu svježim sirom.
Sastojci:
- 15 g svježeg kvasca
- 1 žličica šećera
- 150 ml mlake vode
- 300 g brašna
- 1 žličica soli
- 6 žlica maslinovog ulja
- 300 g svježeg sira
Priprema:
- Pripremite kvasac. Stavite kvasac u malu zdjelu. Dodajte šećer i polovicu mlake vode pa pažljivo mješajte dok se kvasac ne rastopi. Pustite da se diže 15 minuta.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno sa solju, kvascem, 2 žlice ulja i preostalom vodom. Miješajte dok ne dobijte glatko tijesto. Stavite ga u veliku čistu zdjelu i pokrijte krpom.
- Kad se tijesto digne (otprilike za sat i pol), stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu i mijestite 2-3 minute.
- Podijelite ga na dva dijela, jedan neka bude malo veći od drugoga, pa ih razvaljajte.
- Veći dio stavite na nauljeni lim za pečenje.
- Namažite ga sirom, a rub širine 2 cm ne premazujte. Stavite manje dio tijesta.
- Preklopite rubove većeg djela tijesta i stisnite ih prstima da se dobro učvrste. Vilicom na nekoliko mjesta probodite površinu tijesta i premažite ga preostalim uljem.
- Pecite oko 15 minuta na 220 stupnjeva.