Jednostavan, brz i pun okusa: ovaj bogati i aromatični pureći chili uljepšat će ti ove jesenske dane
Nema potrebe čekati satima da uživaš u brzom i slasnom jelu kao to je ovaj pikantan purećichili. Ovaj brzi recept donosi pureći chili pun začina, crnog graha, rajčica i kvinoje – i sve to u samo 30 minuta!
Ovaj chili nije samo brzo gotov, nego je i fleksibilan. Umjesto puretine, možeš koristiti piletinu ili mljevenu govedinu, a kvinoju možeš zamijeniti smeđom rižom. A ako želiš vegetarijansku opciju, zamijeni meso dodatnim crnim grahom i koristi povrtni temeljac umjesto pilećeg. Rezultat je uvijek ukusan, bez obzira na prilagodbe!
Ljute papričice - bez njih nema dobrog chilija
foto: Thomas M. Evans/Unsplash
Ancho chili prah daje jelu bogatu dimljenu aromu, ali nije previše ljut. U kombinaciji s klasičnim chili prahom i kimom, donosi pravi balans između pikantnog i bogatog okusa, a jalapeño papričice daju taman toliko žara da ti zagriju nepce, ali ne i da te natjeraju da tražiš čašu vode.
Svaki dobar chili zaslužuje sjajne dodatke. Kiselo vrhnje, naribani sir, mladi luk i tortilja čips nisu samo ukrasi, već čine ovo jelo posebnim. Svaka kriška čipsa ili žlica kiselog vrhnja donosi novu dimenziju okusa i teksture.
Zato ne preskači ovaj dio – baš kao i sama priprema, uživanje u chiliju je umjetnost koja se savršeno zaokružuje hrskavim, kremastim i pikantnim dodacima!
Chili con carne
foto: Half Baked Harvest/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Pikantan pureći chili
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Faro
180
g
Pileći temeljac
500
ml
Voda
750
ml
Maslinovo ulje
1
žlica
Luk
0,50
kom
Češnjak
3
režanj
Jalapeño papričica
2
kom
Mljeveno meso - puretina
450
g
Crni grah (iz konzerve)
400
g
Ancho chili u prahu
2
žlica
Chili u prahu
2
žlica
Kumin
1
žličica
Sol
1
žličica
Umak od rajčice
1
šalica
Sjeckana rajčica iz konzerve
800
g
Kiselo vrhnje
Naribani sir
Mladi luk
Tortilja čips
Postupak
U malom loncu zakuhaj pileći temeljac sa 1 šalicom vode. Dodaj faro, poklopi i smanji vatru na lagano vrenje. Kuhaj oko 20 minuta ili dok faro (ili zamjena - kvinoj ili smeđa riže) ne upije svu tekućinu i postane mekana.
Dok se faro kuha, ugrij maslinovo ulje u velikoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodaj luk, češnjak i mljevene svježe jalapeño papriilce, i prži 1-2 minute dok ne zamiriše, pazeći da češnjak ne zagori
Dodaj mljevenu puretinu i dinstaj dalje dok ne porumeni i dok se meso ne razmrvi na sitne komade. Ubaci crni grah, ancho čili prah, čili prah, kim, sol i umak od rajčice te miješaj dok se svi sastojci ne sjedine.
Dodaj zgnječene rajčice iz konzerve i preostalu vodu, koliko je potrebno da dobiješ željenu gustoću. Ostavi da lagano kuha još nekoliko minuta dok se sve lijepo ne sjedini.
Na kraju, dodaj kuhani faro u čili i dobro promiješaj. Posluži s topinzima poput kiselog vrhnja, naribanog sira, nasjeckanog mladog luka i hrskavog tortilja čipsa.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
294 kcal
14 %
MASTI
8,70 g
12 %
KOLESTEROL
0,03 g
0 %
UH
38,30 g
13 %
PROTEINI
19,40 g
38 %
Ako ti faro, izuzetno zdrava drevna žitarica, nije dostupan, zamijeni ga kvinojom ili smeđom rižom.