Recepti Varivo 22. listopada 2024.

Fin i mirisan pureći chili gotov je za samo 30 minuta!

Varivo
10 MIN
30 MIN
8
SREDNJE
chili con carne
Chili s puretinom
foto: Half Baked Harvest/Unsplash
Jednostavan, brz i pun okusa: ovaj bogati i aromatični pureći chili uljepšat će ti ove jesenske dane

Nema potrebe čekati satima da uživaš u brzom i slasnom jelu kao to je ovaj pikantan pureći chili. Ovaj brzi recept donosi pureći chili pun začina, crnog graha, rajčica i kvinoje – i sve to u samo 30 minuta!

Ovaj chili nije samo brzo gotov, nego je i fleksibilan. Umjesto puretine, možeš koristiti piletinu ili mljevenu govedinu, a kvinoju možeš zamijeniti smeđom rižom. A ako želiš vegetarijansku opciju, zamijeni meso dodatnim crnim grahom i koristi povrtni temeljac umjesto pilećeg. Rezultat je uvijek ukusan, bez obzira na prilagodbe!

Čili papričice | Author: Thomas M. Evans/Unsplash Ljute papričice - bez njih nema dobrog chilija foto: Thomas M. Evans/Unsplash

Čili papričice Možda vas zanima... Jamie Oliver zna što s viškom ljutih papričica Špajza

Začinjen, ali ne previše

Ancho chili prah daje jelu bogatu dimljenu aromu, ali nije previše ljut. U kombinaciji s klasičnim chili prahom i kimom, donosi pravi balans između pikantnog i bogatog okusa, a jalapeño papričice daju taman toliko žara da ti zagriju nepce, ali ne i da te natjeraju da tražiš čašu vode.

Svaki dobar chili zaslužuje sjajne dodatke. Kiselo vrhnje, naribani sir, mladi luk i tortilja čips nisu samo ukrasi, već čine ovo jelo posebnim. Svaka kriška čipsa ili žlica kiselog vrhnja donosi novu dimenziju okusa i teksture.

Zato ne preskači ovaj dio – baš kao i sama priprema, uživanje u chiliju je umjetnost koja se savršeno zaokružuje hrskavim, kremastim i pikantnim dodacima!

chili con carne | Author: Half Baked Harvest/Unsplash Chili con carne foto: Half Baked Harvest/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Pikantan pureći chili
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Faro 180 g
  • Pileći temeljac 500 ml
  • Voda 750 ml
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Luk 0,50 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Jalapeño papričica 2 kom
  • Mljeveno meso - puretina 450 g
  • Crni grah (iz konzerve) 400 g
  • Ancho chili u prahu 2 žlica
  • Chili u prahu 2 žlica
  • Kumin 1 žličica
  • Sol 1 žličica
  • Umak od rajčice 1 šalica
  • Sjeckana rajčica iz konzerve 800 g
  • Kiselo vrhnje
  • Naribani sir
  • Mladi luk
  • Tortilja čips
Postupak
  1. U malom loncu zakuhaj pileći temeljac sa 1 šalicom vode. Dodaj faro, poklopi i smanji vatru na lagano vrenje. Kuhaj oko 20 minuta ili dok faro (ili zamjena - kvinoj ili smeđa riže) ne upije svu tekućinu i postane mekana.


  2. Dok se faro kuha, ugrij maslinovo ulje u velikoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodaj luk, češnjak i mljevene svježe jalapeño papriilce, i prži 1-2 minute dok ne zamiriše, pazeći da češnjak ne zagori

    Dodaj mljevenu puretinu i dinstaj dalje dok ne porumeni i dok se meso ne razmrvi na sitne komade. Ubaci crni grah, ancho čili prah, čili prah, kim, sol i umak od rajčice te miješaj dok se svi sastojci ne sjedine.

    Dodaj zgnječene rajčice iz konzerve i preostalu vodu, koliko je potrebno da dobiješ željenu gustoću. Ostavi da lagano kuha još nekoliko minuta dok se sve lijepo ne sjedini.


  3. Na kraju, dodaj kuhani faro u čili i dobro promiješaj. Posluži s topinzima poput kiselog vrhnja, naribanog sira, nasjeckanog mladog luka i hrskavog tortilja čipsa. 


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

294 kcal

14 %

MASTI

8,70 g

12 %

KOLESTEROL

0,03 g

0 %

UH

38,30 g

13 %

PROTEINI

19,40 g

38 %

Ako ti faro, izuzetno zdrava drevna žitarica, nije dostupan, zamijeni ga kvinojom ili smeđom rižom.

Isprobaj i ove recepte!

PIkantni gulaš Možda vas zanima... Pikantni gulaš idealna je opcija u hladnim danima Recepti Grah Možda vas zanima... Pikantno gravče na tavče Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.