Recepti 27. siječnja 2023.

Fino i lagano jelo: Filet škarpine s prilogom od kelja

foto: Krisztina Papp/Unsplash.com
gastro postao gastro.24sata.hr
Riba i zeleno povrće savršen su spoj, posebno nakon dana uživanja u obilnijoj hrani. Ovo jelo može se pripremiti za 10-ak minuta, a filet škarpine možeš zamijeniti filetom neke druge bijele ribe.

Zbog teške hrane i neizbalansirane prehrane nedostaje ti energije, ne osjećaš se dobro i potreban ti je novi start? Ne brini, osigurali smo recepte koji će potaknuti oporavak organizma i opskrbiti ga energijom. Vrijeme je za dobar start!

Recepti u kojima glavnu ulogu dijele riba i povrće nisu samo zdrav i poželjan obrok, nego se pripremaju u kratkom roku i vrlo jednostavno tako da ih doista mogu pripremiti i početnici u kuhinji. Fileti škarpine (ali i ostalih vrsta ribe) posebno su ukusni kada se prže s kožicom jer ona postaje fino hrskava i jako ukusna, a uz dodatak raznih začina, sami određujemo koliko aromatično jelo želimo.

Spajanjem s keljom ovo jelo postaje zaokružen obrok, kojem će malo naribane narančine kore dati arome Mediterana. Zapravo, toliko ćeš se iznenaditi okusom ovog jednostavnog priloga da ćeš ga sasvim sigurno isprobati u kombinacijama i s nekim drugim izvorima proteina koji su ti omiljeni.

 

Možda vas zanima... Bijela riba: Nježni okusi gospodske spize Špajza


Filet škarpine s prilogom od kelja

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 glavica kelja (oko 700 g)
  • 4 fileta škarpine s kožom (od oko 150 g)
  • ½ čili papričice
  • 1 češanj češnjaka
  • 8 žlica maslinova ulja
  • 12 crnih maslina bez koštica
  • sol i papar
  • ½ žličice sjemenki komorača
  • 1 žlica naribane korice naranče
  • 3 žlice balzamičnog octa

 

Možda vas zanima... Sočna škarpina s pireom – okusi ljeta na jednom tanjuru Recepti

 

Priprema:

  1. Kelj očisti, izreži srčiku, a listove operi, ocijedi i natrgaj na manje komade. Zatim ih blanširaj oko 4 minute u kipućoj slanoj vodi. Izvadi ih iz vode, isperi hladnom vodom i dobro ocijedi.
  2. Čili očisti i nareži na kockice. Češnjak oljušti i nasjeckaj.
  3. Kelj prži na 5 žlica maslinova ulja dok lagano ne posmeđi. Posoli ga i popapri, dodaj masline i čili te kratko pirjaj.
  4. Ribu operi, posuši, posoli i popapri pa (sa stranom koja ima kožu) prži na preostalom ulju oko 4 minute. Pritom ribu nekoliko puta lagano pritisni vilicom da filet ostane ravan. Potom okreni filete. Dodaj sjemenke komorača, koricu naranče i češnjak te prži još 1 minutu.
  5. Kelj nakapaj balzamičnim octom i dobro promiješaj. Začini solju i paprom te posluži s ribom. 

 

Namaz od bakalara Možda vas zanima... Bakalar i škarpinu namaži na kruh i oduševi goste! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.