Recepti 29. srpnja 2022.

Sočna škarpina s pireom – okusi ljeta na jednom tanjuru

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mediteransko povrće i lagana riba zadovoljit će i one najzahtjevnije za vrućih ljetnih dana (i večeri)

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 g krumpira
  • 4 fileta škarpine (oko 200 g po komadu)
  • 200 g mini rajčica
  • 2 grančice ružmarina
  • 2 grančice kopra
  • 1 žlica ulja
  • 4 žlice kapara
  • 200 g vrhnja za kuhanje
  • 2 limuna
  • sol i papar
  • 2 žlice senfa
  • 100 g poriluka
  • 3 žlice maslaca
  • 75 ml mlijeka
  • muškatni oraščić
Možda vas zanima... Bijela riba: Nježni okusi gospodske spize Špajza

Priprema:

  1. Krumpir oguli, operi i kuhaj u slanoj vodi oko 25 min. Limune operi u vreloj vodi, posuši ih ubrusom i prepolovi te iscijedi sok od jedne polovice limuna, a preostale polovice nareži na kriške. Meso operi, posuši ubrusom te pokapaj sokom od limuna.
  2. Mini rajčice operi i prepolovi. Začinsko bilje operi, protresi i nasjeckaj. Zagrij ulje u tavici pa pirjaj začinsko bilje i kapare. Izvadi žlicu začinskog bilja pa u tavicu ulij vrhnje za kuhanje, dodaj senf i rajčice. U tavicu dodaj filete škarpine pa ih pokrij s po 2 ploške narezanog limuna te pospi začinima. Filete pokrij i pirjaj na laganoj vatri oko 7 minuta.
  3. Poriluk operi, očisti i nareži na tanke kolute. Zagrij žlicu maslaca, pirjaj poriluk oko 5 min pa ga posoli i popapri. Zagrij mlijeko i 2 žlice maslaca. Krumpir ocijedi i napravi pire. Dodaj vruće mlijeko, sol, papar i muškatni oraščić. Umiješaj poriluk. Pire krumpir posloži na tanjur, na nj položi filete i pokapaj umakom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.