Recepti 12. svibnja 2019.

Flank steak na grillu - nepravedno zanemaren komad junetine

foto: Davor Šušković
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada bih trebao izdvojiti komade junetine koji su nepravedno zanemareni i teško ih je pronaći u ponudama naših mesnica, izdvojio bih skirt steak i flank steak. Ili flank steak i skirt steak – stvarno ih jednako cijenim i zapravo su vrlo slični po načinu pripreme, preporučenoj metodi pečenja i posluživanju.

Flank steak je komad juneće potrbušine, mase između 700 g i 1 kg. Nalazi se unutar masnoće potrbušine, ali ga je prilično jednostavno uočiti ako promatrate cijeli dio potrbušine jedne polovice junetine, jer se vidljivo nazire ispod tankog sloja masnoće.

 | Author: Davor Šušković foto: Davor Šušković

Vjerujem da ga je prilično teško pronaći u prosječnoj mesnici kod nas, ali zato i ponavljamo stalno da s mesarom morate biti zaista dobri pa ga onda i zamoliti da vam izvadi cijeli, neobrađeni dio potrbušine kako biste zajedno izdvojili flank steak. Kako je potrbušina jedan od najjeftinijih dijelova junećeg mesa, tako i flank steak još i više zaslužuje pridjev nepravedno zanemarenog.

 

Možda vas zanima... Zašto paliti roštilj samo zbog jednog burgera? Kolumne

Kada ste donijeli flank steak doma, najprije ga očistite od tvrdog silverskina i viška masnoće. Nakon toga ga je potrebno marinirati. Flank steak ima blag okus junetine, mekan je i sočan komad koji jako dobro reagira na marinadu koja će onda još i više poboljšati njegov okus.

Što se same marinade tiče, slobodno eksperimentirajte. Želite li jednostavnije premaze na bazi senfa ili kompleksnije marinade na bazi maslinovog ulja i vašeg omiljenog ruba – odabir je vaš. Neka marinada u potpunosti prekrije flank steak te ga ostavite u hladnjaku barem dva sata, a slobodno i preko noći ili cijeli dan.

Prije samog pečenja pripremite roštilj za izravno pečenje na visokoj temperaturi i izvadite flank steak iz hladnjaka te uklonite višak marinade i neka bude na sobnoj temperaturi barem 30 minuta.

 

Možda vas zanima... Demistificirana svinjska rebarca - obilazak mesnica i priprema omiljenog komada mesa Kolumne

 

 | Author: Davor Šušković foto: Davor Šušković

Flank steak pecite 3-4 minute po strani, naravno samo s jednim okretanjem. Kako biste dobili najbolji rezultat, ciljajte medium rare do najviše medium stupanj zapečenosti. Nakon pečenja, ostavite flank steak da odmori 10 minuta.

Ako imate gustu marinadu, lagano pređite nožem preko flank steaka kako biste jasno vidjeli vlakna. Važno je da flank steak režete na trakice okomito na vlakna jer će inače biti dosta zahtjevan za prožvakati.

Narezane trakice možete poslužiti u tortilji, možete složiti sendvič, a možete i jednostavno posipati krupnom soli i uživati uz omiljeno piće.

Enough talking, start the fire!

Stiglo je proljeće, stigao je i Chill&Grill. I to ravno u vaše domove. Zbog pandemije korona virusa najveći prvomajski festival roštiljade u Hrvatskoj ove će se godine umjesto na Bundeku održati u tvojoj kuhinji, balkonu, dvorištu ili terasi kuće i stana jer #ostanidoma je najsigurnije i upravo tamo će ti stići sve što trebaš za Chill&Grill. Dovoljno je da pratiš missGastro i 24sata i saznaš sjajne nove recepte kako pripremiti omiljene burgere, kotlete, ćevape, povrće, lepinje i sve ono drugo što želiš staviti na roštilj, a čeka te i niz nagrada koje smo pripremili za čitatelje diljem Hrvatske. Saznaj više!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.