Kolumne 19. veljače 2019.

Zašto paliti roštilj samo zbog jednog burgera?

foto: Davor Šušković
gastro postao gastro.24sata.hr
Pitanje koje si često postavljamo, ne uvijek zbog burgera, nekad je u pitanju jedan steak, dva komada piletine ili par ćevapčića.

Iako imamo taj Looftlighter kojim je ugljen zapaljen već za 60 sekundi, znam da postoje osobe koje će radije uključiti ploču na štednjaku ili čak pećnicu. Za one koji se pitaju, ja ni ne znam kako mi izgleda štednjak i je li pećnica na istom mjestu gdje je bila prije godinu i sedam mjeseci kada je Weber ušetao u moj dom.

 

Možda vas zanima... Demistificirana svinjska rebarca - obilazak mesnica i priprema omiljenog komada mesa Kolumne

 

No dobro, jučer sam odlučio upaliti roštilj zbog jednog burgera i kao pravi znanstvenik napravio istraživanje, pripremio upitnik i na kraju napisao zaključak.

Kao i uvijek kad je u pitanju burger, koristim 100 % juneće meso, s odnosom mesa prema masnoći oko 70:30 jer kao što svi znamo, masnoća daje okus. Od točno kilograma jednom mljevenog mesa formirao sam točno dvije pljeskavice. I krenuo u food porn produkciju. Nadam se da moja majka ne čita ovo jer mi nije ugodno tu riječ izgovarati ispred nje, a kamoli pisati je.

 | Author: Davor Šušković foto: Davor Šušković

Vratimo se na temu – ribež i 200 grama gouda sira na jednu pljeskavicu i poklopljeno drugom. Rubovi stisnuti kako bi se dobila jedna velika pljeskavica, sada već od 1,2 kg. Zamotana u prozirnu foliju i ostavljena u hladnjak na sat vremena kako bi postala kompaktnija.

Za to vrijeme kreću pripreme ostalih sastojaka. Špek narezan na tanke dugačke šnite, narezani dimljeni sir, šampinjoni, cherry rajčice, zelena salata narezana na trakice. Napravljen umak od majoneze, wasabi paste i chilija u prahu. Lepinja prerezana na dva dijela, a Jalapeño papričice i Vrabasco Original BBQ umak od Volim Ljuto pripremljeni za korištenje.

30 minuta prije postavljanja na vruću rešetku, burger treba izvaditi iz hladnjaka na sobnu temperaturu. Roštilj je potrebno pripremiti za izravno pečenje na visokoj temperaturi. Prije samog stavljanja na rešetku, burger lagano premazati s maslinovim uljem s obje strane te posoliti i popapriti.

 | Author: Davor Šušković foto: Davor Šušković

Burger pečemo oko 25 minuta, okrenuvši ga samo jednom oko polovice vremena. Dvije minute prije nego je gotov, poslažemo nekoliko šnita dimljenog sira na gornju stranu. Kada je burger završen, ostavimo ga da odmori oko 7-8 minuta kako svi sokovi ne bi iscurili i kako bi se završilo pečenje sredine.

Dok se burger pekao, napravili smo umak od šampinjona. Na zagrijani maslac stavimo narezane šampinjone i miješamo dok se prže. Nakon jedne minute posolimo i popaprimo i nastavimo miješati. Kada puste vodu i kada ona ispari, dodamo vrhnje za kuhanje te začinimo po želji i nastavimo miješati na laganoj vatri par minuta.

Kada nam je rešetka slobodna, stavimo narezani špek. Tko voli više hrskavi neka ga stavi direktno, a tko voli više dimljeni neka ga postavi indirektno. Kad je i on gotov, krećemo slagati burger.

 | Author: Davor Šušković foto: Davor Šušković

Na donju stranu lepinje ide Vrabasco Original BBQ umak, a na gornju wasabi mayo. Redom postavljamo burger, špek, Jalapeño papričice, umak od šampinjona, cherry rajčice i zelenu salatu. Dobar tek.

Analiza podataka

Nastavimo s istraživanjem i obradom podataka. Za istraživanje su izabrana četiri ispitanika različitog spola i dobi. U nastavku prilažemo tablicu s podacima i njihovim ocjenama.
 

 | Author: Davor Šušković foto: Davor Šušković

Zaključak

Nakon analize rezultata možemo zaključiti da se isplati paliti roštilj za samo jedan burger. Također možemo zaključiti da je broj ispitanika premalen i da je potrebno ponoviti istraživanje još nekoliko puta. Zapravo, što češće.

Pravi zaključak

Sezona roštiljanja je samo u vašim glavama dragi čitatelji. Dok ne napravite najjednostavnije jelo na roštilju, a oko vas pada snijeg, ili dok ne uživate u dugom dimljenju uz šalicu kuhanog vina, nećete znati o čemu govorim. Probajte! Potpuno novo, i još jedno sjajno roštilj iskustvo.

Enough talking, start the fire!

P.S. Davorove slasne delicije s grilla možete potražiti i na Instagram profilu davors.quadrillage.

 

 | Author: Davor Šušković foto: Davor Šušković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.