gastro postao
Na stol servirajte pravi okus Italije u obliku pogačica s maslinama
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 70
Tijesto
- 500 g glatko brašno
- 0.50 kom kvasac, svježi
- 3 dl voda
- 3 žlica ulje maslinovo
- 1 žlica sol
Nadjev
- 150 g masline, crne
- 4 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
- krupna morska sol
Priprema
- Brašno stavite u posudu za miješenje tijesta, dodajte sol i ulje. Svježi kvasac razmutite u mlakoj vodi. U brašnu udubite jamicu pa u nju ulijte mlaku tekućinu. Pomoću miksera s nastavkom za tvrđa tijesta umiješajte sve sastojke.
- Tijesto potom izvrnite na pobrašnjenu dasku i izradite rukama dok ne postane sasvim podatno i elastično. Oblikujte ga u kuglu položite u lagano nauljenu posudu i pokrijte nauljenom plastičnom folijom. Ostavite ga da buja oko sat/sat i pol ili dok se obujam tijesta ne udvostruči.
- Dignuto tijesto lagano premijesite rukama, zatim ga valjkom istanjite u oblik pogače debljine 1 cm i položite u nauljeni lim za pečenje. Pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite 30 min na toplome.
- Po dignutom tijestu rasporedite masline (nježno ih utisnite u tijesto), sve premažite uljem i pospite solju.
- Pogaču pecite 10 - 12 minuta u pećnici ugrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva dok se površina pogače lijepo ne zapeče. Izvađenu pogaču još jednom premažite uljem. Režite kad se malo ohl
kruh
pogača
desert
niskokaloricna prehrana
vegetarijanska prehrana
doručak
pečenje
ručak
večera
jesen
ljeto
proljeće
zima
glavno jelo
prilog
Italija
predjelo