gastro postao
Na stol servirajte pravi okus Italije u obliku pogačica s maslinama
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 70
Tijesto
- 500 g glatko brašno
- 0.50 kom kvasac, svježi
- 3 dl voda
- 3 žlica ulje maslinovo
- 1 žlica sol
Nadjev
- 150 g masline, crne
- 4 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
- krupna morska sol
Priprema
- Brašno stavite u posudu za miješenje tijesta, dodajte sol i ulje. Svježi kvasac razmutite u mlakoj vodi. U brašnu udubite jamicu pa u nju ulijte mlaku tekućinu. Pomoću miksera s nastavkom za tvrđa tijesta umiješajte sve sastojke.
- Tijesto potom izvrnite na pobrašnjenu dasku i izradite rukama dok ne postane sasvim podatno i elastično. Oblikujte ga u kuglu položite u lagano nauljenu posudu i pokrijte nauljenom plastičnom folijom. Ostavite ga da buja oko sat/sat i pol ili dok se obujam tijesta ne udvostruči.
- Dignuto tijesto lagano premijesite rukama, zatim ga valjkom istanjite u oblik pogače debljine 1 cm i položite u nauljeni lim za pečenje. Pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite 30 min na toplome.
- Po dignutom tijestu rasporedite masline (nježno ih utisnite u tijesto), sve premažite uljem i pospite solju.
- Pogaču pecite 10 - 12 minuta u pećnici ugrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva dok se površina pogače lijepo ne zapeče. Izvađenu pogaču još jednom premažite uljem. Režite kad se malo ohl