Svatko tko pozna Zagrepčanku Slavicu Šagolj zna da osim izvrsnog humora obožava stiliziranje hrane i interijera. Dugogodišnja novinarka i suradnica brojnih magazina strastveno voli kuhati – u bilo koje doba dana i noći.
"Od mame Marije, koja je Slavonka, naučila sam sve o kuhanju ali s godinama sam nastojala svaki recept promijeniti i dati mu nešto moje. Ideje pronalazim na svakom koraku, najinspirativnije su naravno one na zagrebačkim tržnicama kada su bogate ponudom“, otkriva nam simpatična i uvijek nasmijana Slavica koja često nastoji pripremiti i najjednostavnija jela – idealna za sve koji nemaju puno vremena za kuhanje. No, nimalo im ne nedostaje kreativnosti.
Baš poput ovog flat breada, u doslovnom prijevodu lepinje – no ona više sliči na pizzu. To što ima samo 4 sastojka ponovno dokazuje kako za ukusna i fina jela često ne treba dugo vremena ni previše sastojaka, pa se nadamo da ćeš i ti uživati u ovom receptu.
Riječ je o vrlo jednostavnom jelu koje je zaista lako napraviti. Flat bread sastoji se samo od četiri sastojka što olakšava pripremu ovog vrlo finog i aromatičnog jela.
Flat bread
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 200 g jogurta
- pola žličice soli
- žličica praška za pecivo
Za nadjev:
- 150 g sirnog namaza
- 100 g ricotta sira
- 1 češanj protisnutog češnjaka
- sol
- 1 žlica usitnjenog bosiljka
- 500 g mini rajčica
- maslinovo ulje
- parmezan
Priprema:
- U dublju posudu stavi brašno, dodaj jogurt, sol i prašak za pecivo. Zamijesi tijesto. Tijesto ostavi u posudi, pokrij pamučnom krpom i ostavi da stoji oko pola sata.
- Tijesto izvadi iz posude te silikonskom lopaticom podijeli na 6 jednakih dijelova. Tavu u kojoj ćeš peći tijesto stavi na laganu vatru. Papirnati (kuhinjski) ručnik malo naulji pa njime premaži tavu.
- Tijesto na pobrašnjenoj podlozi tanko razvaljaj u veličini tave. Stavi tijesto u tavu i peci oko dvije minute, točnije dok tijesto ne nabubri. Zatim okreni i peci na drugoj strani oko 30 do 45 sekundi. Pečeno tijesto toplo stavi u pamučnu krpu. Ponavljaj postupak dok sve ne ispečeš.
- Za pripremu nadjeva uzmi jednu zdjelicu te stavi ricottu, sirni namaz i začine pa sve dobro izmiješaj. Namazom premaži pečeni kruh, dodaj koju kap maslinovog ulja te po vrhu posloži mini rajčice, nekoliko listića bosiljka i svježe ribanog parmezana.