Recepti 13. listopada 2014.

Francuska torta od jabuke

Francuska torta od jabuke
gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljeni desert Branka Ognjenovića izrazito je jednostavan i nezaboravnog okusa

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 915

Potrebno vam je

  • 1000 g jabuka (cijela)
  • 1 kom tijesto za savijače
  • 300 g šećer, kristal
  • 1 kom vanilin šećer
  • 30 g maslac, neslani
  • 200 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko

Priprema

  1. Jabuke očistimo, ogulimo i narežemo na režnjeve (6 do 8 komada iz jedne jabuke).
  2. Kalup za tortu podmažemo maslacem i na to pospemo šećer i vanilin šećer.
  3. Gore poredamo jabuke u obliku crijepa, tj. jednu do druge, pa stavimo u pećnicu, pustimo da se šećer karamelizira, jabuke malo porumene, pa izvadimo van iz pećnice.
  4. 1 manji paket lisnatog tijesta razvaljamo do debljine 5 mm i time prekrijemo jabuke. Malo ispikamo gore (da se ne bi stvarali mjehuri i tijesto pucalo) i sve ponovo vratimo u pećnicu da se tijesto ispeče.
  5. Kad je tijesto pečeno vadimo van, pustimo da se malo ohladi i zatim preokrenemo na pladanj za posluživanje tako da tijesto bude dolje kao podloga, a gore ostanu jabuke omotane u prekrasni karamel. Uz to obavezno serviramo malo tučenog slatkog vrhnja.

Izvor Branko Ognjenović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.