gastro postao
Omiljeni desert Branka Ognjenovića izrazito je jednostavan i nezaboravnog okusa
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 915
Potrebno vam je
- 1000 g jabuka (cijela)
- 1 kom tijesto za savijače
- 300 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 30 g maslac, neslani
- 200 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
Priprema
- Jabuke očistimo, ogulimo i narežemo na režnjeve (6 do 8 komada iz jedne jabuke).
- Kalup za tortu podmažemo maslacem i na to pospemo šećer i vanilin šećer.
- Gore poredamo jabuke u obliku crijepa, tj. jednu do druge, pa stavimo u pećnicu, pustimo da se šećer karamelizira, jabuke malo porumene, pa izvadimo van iz pećnice.
- 1 manji paket lisnatog tijesta razvaljamo do debljine 5 mm i time prekrijemo jabuke. Malo ispikamo gore (da se ne bi stvarali mjehuri i tijesto pucalo) i sve ponovo vratimo u pećnicu da se tijesto ispeče.
- Kad je tijesto pečeno vadimo van, pustimo da se malo ohladi i zatim preokrenemo na pladanj za posluživanje tako da tijesto bude dolje kao podloga, a gore ostanu jabuke omotane u prekrasni karamel. Uz to obavezno serviramo malo tučenog slatkog vrhnja.
Izvor Branko Ognjenović