Recepti 07. siječnja 2018.

Francuski klasik: Juha od luka

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Soupe a l'Oignon smatra se klasikom francuske gastronomije i juhom nad juhama

Ova je fina juha klasik francuske gastronomije iako se nekad davno smatrala jelom za siromašne. Francuzi je danas s razlogom smatraju juhom nad juhama, a čak i ako niste ljubitelj luka, ova će vas juha svojim bogatim specifičnim okusom oboriti s nogu.

 

Možda vas zanima... Kakva divota: Fina i zdrava juha od cikle Kolumne

 

Pileća juha Možda vas zanima... Pileća juha: Klasik koji nikad ne izlazi iz mode Recepti

Potrebno vam je:

  • 50 g maslaca
  • 750 g crvenog luka
  • 3 režanja češnjaka
  • 25 g  brašna
  • 2 l povrtnog temeljca
  • 250 ml bijelog vina
  • lovorov list
  • 2 grančice svježeg timijana
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • peršin
  • 1/2 bijelog baguettea
  • 100 g sir Gruyère

Priprema:

  1. Izribajte luk na ribež (upotrijebite dio ribeža za ribanje jabuka).
  2. Rastopite maslac u većoj zdjeli, dodajte luk i kuhajte na laganoj vatri 25 minuta dodajući temeljac. Ne dodajte previše temeljca, tek nekoliko žlica.
  3. Luk nakon 50 minuta kuhanja treba biti zlatnosmeđi, sasvim mekan i pomalo karameliziran kako bi juhi dao jači okus i tamniju boju.
  4. Dodajte zdrobljeni i sitno narezani češnjak, brašno, te brzo miješajte kako bi se napravio zapržak.
  5. Polako ulijevajte temeljac, vino, često miješajući, do toga da lagano uzavrije.
  6. Ubacite lovorov list, timijan, sol, svježe samljeveni crni papar. Ostavite na laganoj vatri 35- 40 minuta. Na kraju kuhanja dodajte sitno nasjeckani svježi peršin.
  7. Na tavi ispecite komade bageta prekrijete ih naribanim sirom, pa stavite u pećnicu.

Na kraju juhu poslužite u zdjelicama s komadima zapečenog bageta. Poslužite odmah kada na juhu stavite zapečene bagete sa sirom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.