gastro postao
Soupe a l'Oignon smatra se klasikom francuske gastronomije i juhom nad juhama
Ova je fina juha klasik francuske gastronomije iako se nekad davno smatrala jelom za siromašne. Francuzi je danas s razlogom smatraju juhom nad juhama, a čak i ako niste ljubitelj luka, ova će vas juha svojim bogatim specifičnim okusom oboriti s nogu.
Potrebno vam je:
- 50 g maslaca
- 750 g crvenog luka
- 3 režanja češnjaka
- 25 g brašna
- 2 l povrtnog temeljca
- 250 ml bijelog vina
- lovorov list
- 2 grančice svježeg timijana
- sol
- svježe mljeveni papar
- peršin
- 1/2 bijelog baguettea
- 100 g sir Gruyère
Priprema:
- Izribajte luk na ribež (upotrijebite dio ribeža za ribanje jabuka).
- Rastopite maslac u većoj zdjeli, dodajte luk i kuhajte na laganoj vatri 25 minuta dodajući temeljac. Ne dodajte previše temeljca, tek nekoliko žlica.
- Luk nakon 50 minuta kuhanja treba biti zlatnosmeđi, sasvim mekan i pomalo karameliziran kako bi juhi dao jači okus i tamniju boju.
- Dodajte zdrobljeni i sitno narezani češnjak, brašno, te brzo miješajte kako bi se napravio zapržak.
- Polako ulijevajte temeljac, vino, često miješajući, do toga da lagano uzavrije.
- Ubacite lovorov list, timijan, sol, svježe samljeveni crni papar. Ostavite na laganoj vatri 35- 40 minuta. Na kraju kuhanja dodajte sitno nasjeckani svježi peršin.
- Na tavi ispecite komade bageta prekrijete ih naribanim sirom, pa stavite u pećnicu.
Na kraju juhu poslužite u zdjelicama s komadima zapečenog bageta. Poslužite odmah kada na juhu stavite zapečene bagete sa sirom.
Dobar tek!