Koktel French 75 nastao je u legendarnom New York Baru u Parizu 1915. godine kad je barmen Harry MacElhone spojio gin, limun, šećer i šampanjac i dobio piće čiji je "udar" podsjećao na francuski top kalibra 75 mm.
U sljedećim desetljećima gin je često mijenjan brendijem ili konjakom, koktel se preselio u njujorški Stork Club, osvanuo u "Casablanci" i zasjeo na listu klasika. Ono što ga čini vječnim su citrusna svježina, slatki dašak šećera i pjenušac koji svako druženje pretvaraju u slavlje.
Savršenstvo je u detaljima
Kada pripremaš French 75, sve je u detaljima. Čaše moraju biti dobro rashlađene, pjenušac leden, a limun i naranča svježe narezani.
Nikad ne dodaješ led – mjehurići su jedina poželjna kulisa – i nikad ne preskačeš uvrtanje korice iznad čaše jer upravo ta mirisna ulja donose završni "bang" okusa. I mala fora za kraj: koristiš li gin, dobiješ klasičan French 75. Ako ga zamijeniš votkom – French 76. A ako je s viskijem? To je onda French 95. Naziv se mijenja, ali formula ostaje ista: šarm u čaši. Uzdravlje!
Koktel French 75
Za blaži, brunch-friendly dojam, zamijeni pola pjenušca hladnom sodom – zadržat ćeš aromu, a sniziti postotak alkohola pa prvi gutljaj neće udariti kao topnička salva.
Nazdravi i ovim koktelima: