Recepti 10. srpnja 2023.

Gazpacho od dinje – savršena osvježavajuća ljetna juha

Dinja
Dinja foto: Otherness TV/Unplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Postoji toliko mnogo stvari koje možeš napraviti da prilagodiš svoj gazpacho - postoji gazpacho od jagoda, kupina, lubenica... lista je duga. Ali naš favorit je ovaj jednostavan recept za gazpacho od dinje. Sadrži sve dobre strane klasika, zajedno sa suptilnom i osvježavajućom slatkoćom dinje

Tradicionalni gazpacho je hladna španjolska juha koja je pravi ljetni spas, a svaka španjolska baka ima svoj omiljeni (i tajni)recept za ovo jelo! Klasični gazpacho je mješavina različitog ljetnog povrća poput rajčice, zelene paprike, krastavca, zajedno s malo češnjaka i octa od sherryja. Ali najbolja stvar kod gazpacha jest njegova svestranost.

Postoji toliko mnogo stvari koje možeš napraviti da prilagodiš svoj gazpacho - napravi gazpacho od jagoda, kupina, lubenica... lista je duga. Ali naš favorit je ovaj jednostavan recept za gazpacho od dinje. Sadrži sve dobre strane klasika, zajedno sa suptilnom i osvježavajućom slatkoćom dinje.

 

Gazpacho s jagodama Možda vas zanima... Gazpacho s jagodama je odlična ljetna ideja! Recepti

 

Predlažemo da ovaj gazpacho od dinje poslužiš u zdjelicama i preliješ s nekoliko različitih ukrasa za predjelo ili lagani ručak! Kao i sva španjolska hrana, najbolje ju je poslužiti sa španjolskom šunkom. Ako ne možeš pronaći iberijsku šunku, umjesto nje se slobodno posluži pršutom.

 

 | Author: Irene Kredenets/Unsplash Dinja foto: Irene Kredenets/Unsplash

Gazpacho od dinje

Sastojci:

  • 2 rajčice
  • 1 dinja
  • 1 zelena paprika
  • 0,5 luka
  • 100 g domaćeg kruha
  • 3 žlice jabučnog octa
  • 1 žlica šećera
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol
  • čili

 

Gazpacho juha s lubenicom Možda vas zanima... Gazpacho juha s lubenicom Recepti

 

Postupak:

  1. Dinju dobro operi i osuši. Prereži je na pola nožem s dugom, čvrstom oštricom, pa žličicom izvadi sjemenke i unutarnje niti te oguli koru. Nareži meso dinje na kockice.
  2. Papriku operi, odstrani joj peteljku, sjemenke. Rajčice operi, osuši, prereži na pola i očisti od sjemenki. Oguli luk. Sve pripremljeno povrće nareži na kockice. S kruha skini koricu i nareži ga na kockice.
  3. U zdjelu pomiješaj pulpu dinje, kruh i pripremljeno povrće te pažljivo promiješaj sa 2 žlice. Zatim u smjesu dodaj šećer, malo ulja, ocat, sol i ljutu papričicu. Gazpacho još jednom promiješaj da se dobro začini.
  4. Dovrši hladnu juhu. Na kraju dodaj 8 dcl vode, ponovno promiješaj, pokrij zdjelu prozirnom folijom i sve prebaci u hladnjak na najmanje 4 sata da se okus prožmu. Izblendaj.
  5. Izvadi gazpacho od dinje iz hladnjaka i rasporedi ga u zdjelice. Preporučujemo da ga poslužiš s kriškama sirove šunke ili pršuta.

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Dinja foto: Karolina Grabowska/Pexels

 

gazpacho Možda vas zanima... Brz i osvježavajuć gazpacho bez recepta None

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.