Recepti 08. siječnja 2019.

Germknödel: Odvažite se i napravite sami ovu poslasticu

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Do nedavno, gotovo da i nije postojao kutak u Zagrebu na kojem ste mogli isprobati jedan od najpopularnijih zimskih deserata – germknedlu.

Ovo slatko jelo specijalitet je bečke kuhinje, a omiljeno je u Bavarskoj. 

Riječ je o velikim knedlama od dizanog tijesta u obliku polukugle, punjenima pekmezom od šljiva. Ako ih pripremate na klasičan bečki način, skuhane knedle preliju se rastopljenim maslacem i pospu mješavinom mljevenog maka i šećera u prahu. Prema jednoj varijanti, preljev se sastoji od rastopljenog maslaca i umaka od vanilije. Uvijek se serviraju tople.

 

Možda vas zanima... Germknödl s pekmezom od marelica Recepti

 

Ove godine se odvažite pa sami kod kuće napravite ovu ukusnu poslasticu.

Potrebno vam je:

  • 500 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
  • 15 g suhog kvasac
  • 50 g šećera
  • 50 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 150 g džema od šljiva
  • 50 g maka

 

Možda vas zanima... Advent u Zagrebu: Saznajte koji nas je desert oduševio Recenzije

 

Priprema:

  1. U maloj posudi izmiješajte kvasac, žličicu šećera, brašna, mlako mlijeko i stavite na toplo da se digne.
  2. Prosijte brašno, dodajte ostale sastojke i smjesu s kvascem te sve zajedno umijesite u rahlo tijesto. Kratko ga pustite da se odmori. Tijesto razvaljajte u "kobasicu" i narežite na veličine knedli.
  3. Na dasci raširite knedle, napunite ih džemom od šljiva, dobro ih zatvorite, te zatvoreni dio okrenite na brašnom posipanu dasku prema dolje. Ostavite da se dižu (za trećinu visine).
  4. Dignute knedle stavite kuhati u vrelu posoljenu vodu, pokrivene oko 5-6 minuta, okrećete ih, te svaki više puta probodete dugačkom iglom i kuhate još 5 minuta.
  5. Knedle su gotove kada igla nakon uboda ostane suha. Izvadite ih na tanjur, prelijte rastopljenim maslacem te pospite sa šećerom pomiješanim s mljevenim makom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.