Nema boljeg nego kad nakon dana na snijegu zagrizeš komad sočne, mekane i slasne germknedle. Još kad iz sredine krene curiti fino punjenje od pekmeza od šljiva, pa kad knedle umočiš u umak od vanilije koji se obično poslužuje s ovom divnom slasticom...
Slavne germknedle postale su jako popularne i kod nas posljednjih godina, ali sada više ne moraš zbog njih ići na skijanje ili se penjati na Sljeme, već ih možeš, bez puno muke, pripremiti i kod kuće.
Germknedle, ovo slatko jelo specijalitet je austrijske kuhinje, a omiljeno je u Bavarskoj. Riječ je o velikim knedlama od dizanog tijesta u obliku polukugle, punjenima pekmezom od šljiva. Ako ih pripremate na klasičan bečki način, skuhane knedle preliju se rastopljenim maslacem i pospu mješavinom mljevenog maka i šećera u prahu.
Prema jednoj varijanti, preljev se sastoji od rastopljenog maslaca i umaka od vanilije. Uvijek se serviraju tople.
Ove godine se odvažite pa sami kod kuće napravite ovu ukusnu poslasticu.
Germknedle
Sastojci:
- 500 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
- 15 g suhog kvasca
- 50 g šećera
- 50 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 150 g džema od šljiva
- 50 g maka
Postupak:
- U maloj posudi izmiješaj kvasac, žličicu šećera, brašna, mlako mlijeko i stavi na toplo da se digne.
- Prosij brašno, dodaj ostale sastojke i smjesu s kvascem te sve zajedno umijesi u rahlo tijesto. Kratko ga pusti da se odmori. Tijesto razvaljaj u "kobasicu" i nareži na veličinu knedli.
- Na dasci raširi knedle, napuni ih džemom od šljiva, dobro ih zatvori, te zatvoreni dio okreni na brašnom posipanu dasku prema dolje. Ostavi da se dižu (za trećinu visine).
- Nakon što se dignu, knedle stavi kuhati u vrelu posoljenu vodu, pokrivene oko 5-6 minuta, potom ih okreni, svaki više puta probodi dugačkom iglom i kuhaj još 5 minuta.
- Knedle su gotove kada igla nakon uboda ostane suha. Izvadi knedle na tanjur, prelij rastopljenim maslacem te pospi šećerom pomiješanim s mljevenim makom.