gastro postao
Do nedavno, gotovo da i nije postojao kutak u Zagrebu na kojem ste mogli isprobati jedan od najpopularnijih zimskih deserata – germknedlu.
Ovo slatko jelo specijalitet je bečke kuhinje, a omiljeno je u Bavarskoj.
Riječ je o velikim knedlama od dizanog tijesta u obliku polukugle, punjenima pekmezom od šljiva. Ako ih pripremate na klasičan bečki način, skuhane knedle preliju se rastopljenim maslacem i pospu mješavinom mljevenog maka i šećera u prahu. Prema jednoj varijanti, preljev se sastoji od rastopljenog maslaca i umaka od vanilije. Uvijek se serviraju tople.
Ove godine se odvažite pa sami kod kuće napravite ovu ukusnu poslasticu.
Potrebno vam je:
- 500 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
- 15 g suhog kvasac
- 50 g šećera
- 50 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 150 g džema od šljiva
- 50 g maka
Priprema:
- U maloj posudi izmiješajte kvasac, žličicu šećera, brašna, mlako mlijeko i stavite na toplo da se digne.
- Prosijte brašno, dodajte ostale sastojke i smjesu s kvascem te sve zajedno umijesite u rahlo tijesto. Kratko ga pustite da se odmori. Tijesto razvaljajte u "kobasicu" i narežite na veličine knedli.
- Na dasci raširite knedle, napunite ih džemom od šljiva, dobro ih zatvorite, te zatvoreni dio okrenite na brašnom posipanu dasku prema dolje. Ostavite da se dižu (za trećinu visine).
- Dignute knedle stavite kuhati u vrelu posoljenu vodu, pokrivene oko 5-6 minuta, okrećete ih, te svaki više puta probodete dugačkom iglom i kuhate još 5 minuta.
- Knedle su gotove kada igla nakon uboda ostane suha. Izvadite ih na tanjur, prelijte rastopljenim maslacem te pospite sa šećerom pomiješanim s mljevenim makom.