Recepti 08. siječnja 2019.

Gljive u slasnoj tempuri od palente i piva

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada sam čuo da je zadatak posljednjeg Gastro.hr druženja kuhanje s pivom, odmah sam znao što ću pripremati - omiljene gljive u tempuri od piva!

Sjetio sam se dana kada sam otkrio prženje povrća u tempuri i kada sam uz tradicionalan japanski recept tražio njegove zanimljive varijacije i slična druga jela.

Klikanje po webu tada me dovelo do zanimljivog recepta Guy Fierija koji je u pivskoj tempuri pržio gljive, jednu od meni dražih namirnica. Tako da je odluka odmah pala da napokon i osobno isprobam taj recept uz Staropramen pivo koje neće samo poslužiti kao osvježenje uz gotovo jelo već i kao glavni sastojak tog istog jela.

 

Možda vas zanima... Pogledajte kako je bilo na blagdanskom druženju s blogerima Špajza

 

Pivsko tijesto u nastavku možete koristiti za prženje bilo kojih vrsta gljiva. Ja sam ovog puta koristio bukovače i šampinjone. Pripazite samo da su im klobuci čvrsti, jer će kod mekanijih vrsta baratanje s njima biti teže i raspadat će vam se prilikom pripreme ili prženja.

Prije kuhanja, svakako pogledajte i video s blagdanskog Staropramen Gastro.hr meetup-a, pa i samu pripremu gljiva.
 


Potrebno vam je:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 jušne žlice jabučnog octa
  • 500 g gljiva po izboru
  • 70 g oštrog pšeničnog brašna 
  • 100 g kukuruzne krupice/palente
  • 150 ml Staropramen svijetlog piva 
  • 2 jaja
  • Sol, papar i kajenski papar po želji

Postupak pripreme:

  1. Gljive dobro očistite i operite. Zatim ako se radi o gljivama poput vrganja njihove klobuke narežite na trakice debljine 1 cm, a ako se radi o gljivama poput lisičarki njih narežite na manje komade ako je to potrebno.
  2. Stavite ih u dublju posudu i prelijte s mlaćenicom. Pustite gljive da odstoje u mlaćenici barem 30 minuta. (ako nemate gdje nabaviti mlaćenicu možete kod kuće napraviti zamjensku mlaćenicu tako da u 500 ml mlijeka dodate 2 jušne žlice octa ili soka od limuna)
  3. Za pivsko tijesto prvo odvojite žutanjak od bjelanjka iz dva jaja. Od dva odvojena bjelanjka uz pomoć električnog miksera odmah istucite čvrsti snijeg.
  4. U drugu duboku posudu stavite 70 grama oštrog pšeničnog brašna, 100 grama palente, 2 žutanjka, čajnu žlicu soli i čajnu žlicu papra, te pola čajne žlice kajenskog papra. Dodajte 150 ml hladne pive i od svih sastojaka zamutite tekuću smjesu. (tempura je kvalitetnija i kasnije prilikom prženja upije manje ulja ako se za njezinu pripremu koristi hladna tekućina, u našem slučaju piva)
  5. Kada ste dobili jednoličnu smjesu u nju lagano bez jakog miješanja dodajte snijeg od bjelanjaka. Pivsko tijesto za gljive sad je gotovo.
  6. Trakice od vrganja ili lisičarke izvadite iz mlaćenice te jednu po jednu umočite u pivsko tijesto i stavite pržite u vruće duboko ulje. Gljivama neće trebati više od minute da budu gotove.
  7. Pržene gljive izvadite i posložite na papirnati ubrus u jednom redu kako bi postale i ostale hrskave nakon prženja, a ubrus upio višak masnoće s njih.
  8. Po potrebi ih još posolite i popaprite, a zatim poslužite dok su još vruće uz umake po želji i nezaobilazno hladno pivo.

Dobar tek!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.