Danas kuhamo tradicionalno jelo koje gotovo svi obožavaju. Pogađaš, riječ je o gulašu! Gulaš je pravi specijalitet koji podnosi razne varijacije, a među omiljenijima je svakako goveđi. Čini se da svatko ima svoj način pripreme ovog ukusnog jela. Mnogi dodaju različito povrće i začine, a mi ti danas donosimo jednostavan recept za goveđi gulaš s krumpirom, mrkvom i lukom. Pusti ukusan gulaš da lagano krčka i uživaj u savršenom toplom obroku!
Kako skuhati najbolji goveđi gulaš?
Jedan od vodećih hrvatskih kuhara, chef Ivica Štruml, otkrio nam je tajnu savršenog gulaša. Dao nam je i nekoliko savjeta kako birati meso i narezati ga, a otkrio nam je i da je važno luk sjeckati nožem, a ne ga samljeti u blenderu.
Prema riječima uglednog kuhara, odabir mesa najvažniji je dio posla. Chef Štruml savjetuje da uzmeš juneći vrat, a plećka je dobra alternativa. Meso od buta bit će vlaknasto i neće biti tako mekano. Meso reži na veće kocke, može i 5 cm.
Kod pirjanja luka bitno je osjetiti trenutak kada dodajemo meso. Luk treba dati gustoću, slatkoću i okus koji nema notu ”kuhanog luka”. Tako da ne smije biti ni previše smeđe boje jer se neće razgraditi ni presvijetle jer neće biti ukusan.
Meso za gulaš;
Prilog za goveđi gulaš pripremi po želji
Uživaj u savršenom okusu gulaša i posluži ga uz palentu, njoke, knedle, tjesteninu ili samo koju krišku mirisnog kruha.
Ideja za ručak za dva dana!
Goveđi gulaš je jedno od onih jela s kojima se štedi vrijeme i u kojima se može uživati čak i dan nakon pripreme. Gulaši se kuhaju poprilično dugo i sporo, pa bi bila prava šteta da ih ne sačuvaš i za dan nakon pripreme. ž
Poslužiti ga možeš uz kruh ili njoke, a idućeg dana od ostatka kruha možeš pripremiti knedle. Gulaš je nevjerojatnog okusa i sastojaka, zbog kojih ti ga nikada neće biti dovoljno. Tvoji ukućani će uvijek tražiti porciju više.
Recept za goveđi gulaš s krumpirom i mrkvom
Sastojci:
- 2 žlice masti ili ulja
- 400 g junetine, narezane na krupnije kockice
- 400 g krumpira, narezanog na kockice
- 200 g mrkve
- 200 g luka
- 200 g pelata, narezanih na kockice
- 2 češnja češnjaka
- 1,5 žličica soli
- 1 žličica slatke crvene paprike
- Papar
- 4 šalice goveđeg temeljca (Ili vode)
- Lovorov list
Priprema:
- Povrće usitni; krumpir i mrkvu nareži na kockice, a luk, češnjak i pelate sitno nasjeckaj.
- U velikom loncu zagrij ulje, dodaj nasjeckani luk, a zatim i ostalo povrće narezano na kockice.
- Dinstaj povrće 10 minuta, a zatim dodaj meso narezano na krupnije kocke te nastavi dinstati narednih 15 minuta.
- Dodaj pelate, začine i jednu šalicu (2,5 dcl) temeljca te pirjaj 15 minuta.
- Postepeno dodaj preostali temeljac.
- Promiješaj i zakuhaj, poklopi lonac, a zatim gulaš kuhaj na laganoj vatri oko 1 ½ do 2 sata ili dok meso ne omekša, a saft ne postane kremast i gust.
- Posluži toplo i uživaj!
Dobar tek!
Goveđi gulaš;