Danas kuhamo tradicionalno jelo koje gotovo svi obožavaju. Pogađaš, riječ je o gulašu! Gulaš je pravi specijalitet koji podnosi razne varijacije, a među omiljenijima je svakako goveđi. Čini se da svatko ima svoj način pripreme ovog ukusnog jela. Mnogi dodaju različito povrće i začine, a mi ti danas donosimo jednostavan recept za goveđi gulaš s krumpirom, mrkvom i lukom. Pusti ukusan gulaš da lagano krčka i uživaj u savršenom toplom obroku!
Kako skuhati najbolji goveđi gulaš?
Jedan od vodećih hrvatskih kuhara, chef Ivica Štruml, otkrio nam je tajnu savršenog gulaša. Dao nam je i nekoliko savjeta kako birati meso i narezati ga, a otkrio nam je i da je važno luk sjeckati nožem, a ne ga samljeti u blenderu.
Prema riječima uglednog kuhara, odabir mesa najvažniji je dio posla. Chef Štruml savjetuje da uzmeš juneći vrat, a plećka je dobra alternativa. Meso od buta bit će vlaknasto i neće biti tako mekano. Meso reži na veće kocke, može i 5 cm.
Kod pirjanja luka bitno je osjetiti trenutak kada dodajemo meso. Luk treba dati gustoću, slatkoću i okus koji nema notu ”kuhanog luka”. Tako da ne smije biti ni previše smeđe boje jer se neće razgraditi ni presvijetle jer neće biti ukusan.
Prilog za goveđi gulaš pripremi po želji
Uživaj u savršenom okusu gulaša i posluži ga uz palentu, njoke, knedle, tjesteninu ili samo koju krišku mirisnog kruha.
Ideja za ručak za dva dana!
Goveđi gulaš je jedno od onih jela s kojima se štedi vrijeme i u kojima se može uživati čak i dan nakon pripreme. Gulaši se kuhaju poprilično dugo i sporo, pa bi bila prava šteta da ih ne sačuvaš i za dan nakon pripreme. ž
Poslužiti ga možeš uz kruh ili njoke, a idućeg dana od ostatka kruha možeš pripremiti knedle. Gulaš je nevjerojatnog okusa i sastojaka, zbog kojih ti ga nikada neće biti dovoljno. Tvoji ukućani će uvijek tražiti porciju više.
Recept za goveđi gulaš s krumpirom i mrkvom
Sastojci:
- 2 žlice masti ili ulja
- 400 g junetine, narezane na krupnije kockice
- 400 g krumpira, narezanog na kockice
- 200 g mrkve
- 200 g luka
- 200 g pelata, narezanih na kockice
- 2 češnja češnjaka
- 1,5 žličica soli
- 1 žličica slatke crvene paprike
- Papar
- 4 šalice goveđeg temeljca (Ili vode)
- Lovorov list
Priprema:
- Povrće usitni; krumpir i mrkvu nareži na kockice, a luk, češnjak i pelate sitno nasjeckaj.
- U velikom loncu zagrij ulje, dodaj nasjeckani luk, a zatim i ostalo povrće narezano na kockice.
- Dinstaj povrće 10 minuta, a zatim dodaj meso narezano na krupnije kocke te nastavi dinstati narednih 15 minuta.
- Dodaj pelate, začine i jednu šalicu (2,5 dcl) temeljca te pirjaj 15 minuta.
- Postepeno dodaj preostali temeljac.
- Promiješaj i zakuhaj, poklopi lonac, a zatim gulaš kuhaj na laganoj vatri oko 1 ½ do 2 sata ili dok meso ne omekša, a saft ne postane kremast i gust.
- Posluži toplo i uživaj!
Dobar tek!