Recepti 19. rujna 2019.

Kad ti je hladno, ugrij se Minestrone Milanese juhom

Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ti ne odgovaraju ove temperature i oblaci, zagrij se divnom Minestrone Milanese juhom...

Minestrone juhu naći ćeš u svakoj trattoriji u Milanu. 

Ova juha poznata je još iz doba starih Rimljana, a skoro svaka talijanska regija ima svoju verziju ovog recepta i svoje tajne sastojke. Minestrone juha ili u prijevodu s talijanskog jezika "velika juha", bila je popularno jelo još u doba starih Rimljana u 2. stoljeću prije Krista. Puna povrća, začinskog bilja, graha i riže, ova juha dobiva veliko pojačanje okusa od vrlo talijanskog sastojka -  Parmigiano sira.

Odlična je stvar što se možeš napraviti veće količine za nekoliko dana unaprijed. Juha ima bolji okus dan nakon pripreme.

 

Minestrone Možda vas zanima... Minestrone: Najslavnija talijanska juha Recepti

 

Sastojci:

  • 1 šalica peršina, nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 100 g pancete, sjeckane
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 veliki luk, nasjeckan
  • 2 listića kadulje ili 1/2 žličice suhe kadulje
  • 2 mrkve, izrezane na tanke kriške
  • 1 stabljika celera, narezana
  • 2 male tikvice (1 velika), na kockice
  • 2  krumpira, oguljena i na kockice
  • 400 g pasirane rajčice
  • 400 g graha, ocijediti i isprati
  • 8 listova bosiljka
  • 2 žličice soli
  • 1/2 žličice crnog papra
  • 1 1/2 šalice smrznutog graška, odmrznuti
  • 1/4 glavice kupusa, nasjeckanog
  • 1 šalica riže Arborio
  • 1 korica sira Parmigiano, po želji
  • naribani Parmigiano

 

Možda vas zanima... Otjerajte kišu: Varivo od leće, povrća i kobasica Recepti

 

Priprema:

  1. U velikom loncu zagrijati maslac i ulje i pirjati luk dok ne omekša oko 3 minute.
  2. Dodati češnjak i pancetu i pirjati dok ne panceta ne postane zlatno-smeđa.
  3. Dodati mrkvu, celer, tikvice, krumpir, rajčicu, grah, bosiljak i sir i kuhati uz stalno miješanje oko 2 minute.
  4. Dodati litru vode i sol te poklopiti i kuhati oko 2 sata.
  5. Dodati grašak, kupus, rižu i nastaviti kuhati 15-20 minuta dok riža ne omekša.
  6. Izvaditi koru sira i začiniti juhu solju i paprom. 

Juhu poslužiti sa žlicom naribanog Parmigiana.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.