Minestrone juhu naći ćeš u svakoj trattoriji u Milanu.
Ova juha poznata je još iz doba starih Rimljana, a skoro svaka talijanska regija ima svoju verziju ovog recepta i svoje tajne sastojke. Minestrone juha ili u prijevodu s talijanskog jezika "velika juha", bila je popularno jelo još u doba starih Rimljana u 2. stoljeću prije Krista. Puna povrća, začinskog bilja, graha i riže, ova juha dobiva veliko pojačanje okusa od vrlo talijanskog sastojka - Parmigiano sira.
Odlična je stvar što se možeš napraviti veće količine za nekoliko dana unaprijed. Juha ima bolji okus dan nakon pripreme.
Sastojci:
- 1 šalica peršina, nasjeckanog
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 100 g pancete, sjeckane
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 2 listića kadulje ili 1/2 žličice suhe kadulje
- 2 mrkve, izrezane na tanke kriške
- 1 stabljika celera, narezana
- 2 male tikvice (1 velika), na kockice
- 2 krumpira, oguljena i na kockice
- 400 g pasirane rajčice
- 400 g graha, ocijediti i isprati
- 8 listova bosiljka
- 2 žličice soli
- 1/2 žličice crnog papra
- 1 1/2 šalice smrznutog graška, odmrznuti
- 1/4 glavice kupusa, nasjeckanog
- 1 šalica riže Arborio
- 1 korica sira Parmigiano, po želji
- naribani Parmigiano
Priprema:
- U velikom loncu zagrijati maslac i ulje i pirjati luk dok ne omekša oko 3 minute.
- Dodati češnjak i pancetu i pirjati dok ne panceta ne postane zlatno-smeđa.
- Dodati mrkvu, celer, tikvice, krumpir, rajčicu, grah, bosiljak i sir i kuhati uz stalno miješanje oko 2 minute.
- Dodati litru vode i sol te poklopiti i kuhati oko 2 sata.
- Dodati grašak, kupus, rižu i nastaviti kuhati 15-20 minuta dok riža ne omekša.
- Izvaditi koru sira i začiniti juhu solju i paprom.
Juhu poslužiti sa žlicom naribanog Parmigiana.