Kolumne Gastrolovci 25. listopada 2021.

Za ručak pripremi ukusnu krem juhu od gljiva

Krem juha od bukovača i šampinjona foto: MATIJA PLAŠĆ
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavna juha od bukovača i šampinjona gotova je za samo pola sata

Jesen mi je iz godine u godinu sve draže godišnje doba. Šarenilo lišća pretvara i one sive i kišne jesenje dane u podnošljive i lijepe. A kada su dani vedri.. Eh, to je tek pravi bingo jer tada boje još više dolaze do izražaja. Vrijeme je to i kada se ide planinariti, kada se jedu kesteni, počinje piti čaj. No na početku ovog godišnjeg doba odgovara mi i dan provesti u kući i preležati ga uz neku seriju ili filmove.

Jesenje boje polako preplavljuju i gastronomsku zajednicu na internetu pa je sve puno recepata od buče, gljiva, kestena… I u moru svega toga lako je pronaći inspiraciju i posložiti kvalitetan jelovnik. Tako sam i ja prošlog vikenda bio produktivan i napravio hommage početku jeseni kroz tri jela: juhu od bukovača i smeđih šampinjona, glazirana pileća krilca s pireom od batata i za slatki kraj - zlevanku. Potonja dva jela već su dugo na blogu pa sam iskoristio priliku malo ih revidirati što kroz tekst, što kroz fotografiju.
Juha od gljiva oduvijek mi je bila jedna od dražih. Već smo mogli naučiti sve o tome da preferiram krem juhe više nego obične, a pomalo mi je nestvarno zazvučalo da (osim u restoranu) nisam nikada jeo pravu domaću juhu od gljiva. Ne preferiram baš jela iz vrećice, ali juha od gljiva mi je upravo simbol toga.

Nažalost kiša je s vanjskog dijela jarunske tržnice ovaj put otjerala većinu (kako ih volim zvati) domaćih prodavača koji prodaju ono što sami stvore. Nije bilo gotovo nikoga pa čak niti onog dede koji u ovo doba godine prodaje gljive. Planirao sam kupiti lisičke i možda koji vrganj, no na kraju sam se morao zadovoljiti s bukovačama i šampinjonima od OPG-a kod kojeg inače kupujem. Nisam htio biti lijen pa sam si dao truda i napravio i svoj povrtni temeljac. Realno, može to i s vodom, ali ovako je ipak bogatijeg okusa. Htio sam još više naglasiti okus gljiva pa sam i dio manjih ostavio i ispekao na vrućoj tavici bez ikakve masnoće, a za hrskavost sam od starog kruha napravio krutone.

 | Author: Matija Plašć Bukovače i šampinjoni; foto: foto: Matija Plašć

Juha koja grije dušu, baš onako prava jesenja. Postupak je jednostavan i da, ne trebate se držati ovdje napisanih vrsta gljiva jer postupak je isti i za one malo kvalitetnije, a siguran sam da će juha tada biti još ukusnija. Slijedi recept. 

Sastojci:

  • 300 g smeđih šampinjona
  • 300 g bukovača
  • maslac
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 2 l povrtnog temeljca 
  • 3 - 4 žlice kiselog vrhnja
  • sol i papar

Postupak:

  1. Od mrkve, korijena i lista celera i peršina, luka kojeg si prethodno zapekla na štednjaku i zelenog dijela poriluka skuhaj povrtni temeljac.
  2. Na maslacu prodinstaj sitno sjeckani luk dok ne omekša, a potom dodaj gljive koje si prethodno nasjeckali na kockice. Malo posoli i popapri te dinstaj dok voda ne ishlapi i dok se gljive malo ne zapeku.
  3. Ulij povrtni temeljac i kuhaj na laganoj vatri 20-ak minuta.
  4. Sve usitni štapnim mikserom do željene gustoće pa na kraju umiješaj kiselo vrhnje. Dobar tek!

 | Author: Matija Plašć Juha od bukovača i šampinjona s domaćim krutonima i vrhnjem; foto: foto: Matija Plašć

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.