Mnogi će se složiti da je doručak najvažniji obrok u danu - a kad je tako zašto se ne bi potrudili da bude i nutritivno bogat i ukusan? Granola zahtijeva samo nekoliko sastojaka: zob, zaslađivač, malo ulja, i orašastih plodove ili sušenog voća po želji. Nakon što svladaš osnovnu formulu, moći ćeš biti kreativna i eksperimentirati s omiljenim američkim doručkom.
Što je granola?
Granola je popularan doručak koji se obično sastoji od žitarica, sjemenki, orašida, meda, ulja, suhog voća i ostalih dodataka po želji. Radi dosta šećera koje sadrži voće i med, najčešće se jede za doručak kako bi nam dala energije za početak dana, a može se kombinirati s jogurtom ili mlijekom. Osim za doručak, granola se može jesti i sama kao zdravi međuobrok.
Prema članku "Tko je napravio tu granolu?" 1863. dr. James Caleb Jackson izmrvio je graham brašno i ispekao ga, nazvavši ga Jacksonovom granulom. Ubrzo nakon toga, dr. John Harvey Kellogg, koji stoji iza slavnih Kelloggovih žitarica, napravio je mješavinu zvanu granula, a ona se sastojala od zobenih pahuljica, pšeničnog brašna i kukuruznog brašna.
Nakon što ga je Jackson tužio, Kellog je ime svoje mješavine promijenjeno u granola, a sljedećih 30 godina prodavao je oko četiri tone granole mjesečno u Americi u kojoj je postala nezaobilazni doručak, a nakon 1960. počela se masovno proizvoditi i biti sastavni dio doručka i u drugim zemljama, pa tako i kod nas. Nije ni čudo - osim što je dobrog okusa, dobra je i za zdravlje jer su njeni sastojci puni vlakana i dobrih masti, što ju čini savršenim doručkom i zdravim snackom.
Recept za domaću granolu
Na internetu ćeš naći mnoštvo “najboljih recepata za domaću granolu”, međutim, kao i kod svega, i ovdje se držimo zlatnog pravila - najbolje je klasično. Kad savladaš ovaj recept, možeš se igrati s raznim kombinacijama voća, orašastih plodova i drugih dodataka.
Granola sastojci:
- 300 g zobi
- 100 g sjemenki bundeve
- 100 g sjemenki suncokreta
- 25 g chia sjemenki (ili dodajte još sjemenki suncokreta)
- 25-50 g narezanih badema
- 60 g osušenog ili nasjeckanog kokosa
- 140 g prepolovljenih oraha
- 100 g javorovog sirupa
- 125 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žličica morske soli +
- Po želji: 150 g sušenih datulja, marelica ili smrznutog sušenog voća, narezanog na kockice.
Granola priprema:
- Zagrij pećnicu na 150C i obloži veliki lim za pečenje papirom za pečenje.
- Stavi sve sastojke (osim sušenog voća) u veliku zdjelu i miješaj dok se dobro ne sjedine.
- Ravnomjerno rasporedi na lim za pečenje i stavi u pećnicu.
- Izvadi granolu iz pećnice svakih 15-ak minuta i promiješaj te vrati u pećnicu.
- Ovo ponavljaš dok ne postane zlatna, tostirana i vrlo hrskava. (2 do 3 puta)
- Iz pećnice je izvadi kad izgleda lagano prepečeno i miriše na kuhani med.
Vjerojatno najteži dio pečenja granole je znati kada je gotova. Korištenje niske temperature u pećnici pomaže da se granola osuši bez pretjeranog pečenja, ali imaj na umu da granola neće biti suha čim izađe iz pećnice – osušit će se dok se hladi. Na kraju, kada granolu izvadiš iz pećnice, dodaj po želji sušeno voće ili komadiće čokolade.
Ako se pitaš zašto bi radila domaću granolu kad u supermarketima imaš toliko raznovrsnog izbora, odgovor je - domaća granola je jeftinija i zdravija od onih u supermarketima jer sama biraš sastojke i jer nema svih raznih aditiva i umjetnih zaslađivača. Plus - tko još ne bi htio da mu dom miriše na Božić?