Recepti 13. listopada 2014.

Grčki složenac

Grčki složenac
gastro postao gastro.24sata.hr
Grčko tradicionalno jelo pastitsio, u grčkoj je kuhinji ono što su lazanje u talijanskoj

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 36

Nadjev

  • 450 g govedina, krta, mljevena
  • 1 kom luk ,crveni
  • 4 režanj češnjak
  • 1 žlica origano
  • 0.50 mala žlica majčina dušica
  • 1 mala žlica mljeveni cimet
  • 1 mala žlica ulje maslinovo
  • 0.50 dl vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
  • 400 ml rajčica, ukuhana (konc. 10%)
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Bešamel

  • 450 g penne rigate (pera)
  • 1 režanj češnjak
  • 1 kom muškatni oraščić
  • 4 žlica maslac, slani
  • 0.50 dl pšenično brašno, bijelo
  • 4 šalica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 2 kom jaje kokošje
  • 0.50 šalica grčki jogurt
  • 1 šalica parmezan
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Pripremite nadjev - u tavi na ulju prepržite meso, češnjak i luk. Nakon toga umiješajte umak od rajčice, vino, majčinu dušicu, origano i cimet. Začinite pa kuhajte na slaboj vatri 15 minuta. Skuhajte tjesteninu i pomiješajte s nadjevom u tavi.
  2. Napravite bešamel - u tavi otopite maslac i dodajte češnjak. Pržite minutu na slaboj vatri pa umiješajte brašno. Ulijte mlijeko i kuhajte 10-ak minuta dok se ne zgusne. Uspite parmezan i začinite. Ostavite sa strane.
  3. Kad se ohladi, dodajte jogurt i jaja. Složite lazanje. Prvo u lim za pečenje na dno stavite smjesu s mesom i tjesteninom. Prelijte bešamelom i pecite 170 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.