gastro postao
Grčko tradicionalno jelo pastitsio, u grčkoj je kuhinji ono što su lazanje u talijanskoj
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 36
Nadjev
- 450 g govedina, krta, mljevena
- 1 kom luk ,crveni
- 4 režanj češnjak
- 1 žlica origano
- 0.50 mala žlica majčina dušica
- 1 mala žlica mljeveni cimet
- 1 mala žlica ulje maslinovo
- 0.50 dl vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
- 400 ml rajčica, ukuhana (konc. 10%)
- sol
- svježe mljeveni papar
Bešamel
- 450 g penne rigate (pera)
- 1 režanj češnjak
- 1 kom muškatni oraščić
- 4 žlica maslac, slani
- 0.50 dl pšenično brašno, bijelo
- 4 šalica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 2 kom jaje kokošje
- 0.50 šalica grčki jogurt
- 1 šalica parmezan
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Pripremite nadjev - u tavi na ulju prepržite meso, češnjak i luk. Nakon toga umiješajte umak od rajčice, vino, majčinu dušicu, origano i cimet. Začinite pa kuhajte na slaboj vatri 15 minuta. Skuhajte tjesteninu i pomiješajte s nadjevom u tavi.
- Napravite bešamel - u tavi otopite maslac i dodajte češnjak. Pržite minutu na slaboj vatri pa umiješajte brašno. Ulijte mlijeko i kuhajte 10-ak minuta dok se ne zgusne. Uspite parmezan i začinite. Ostavite sa strane.
- Kad se ohladi, dodajte jogurt i jaja. Složite lazanje. Prvo u lim za pečenje na dno stavite smjesu s mesom i tjesteninom. Prelijte bešamelom i pecite 170 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta.
Izvor Skuhatćute