Recepti Kruh i pecivo 14. kolovoza 2024.

Gurmanski štapići sa sirom i češnjakom

Kruh i pecivo
15 MIN
15 MIN
16
SREDNJE
Štapići sa sirom i češnjakom
foto: @budgetbytes Instagram
Ukusni, jednostavni za pripremu i neodoljivi! Štapići sa sirom i češnjakom uljepšat će ti dan i postati omiljena grickalica. Dobar tek!

Jesi li znao da najduži pečeni štapić na svijetu dolazi iz Italije i bio je dugačak nevjerojatnih 119,6 metara? Talijanski pekari su udružili snage kako bi postavili svjetski rekord. No nije samo Italija ta koja obožava štapiće – širom svijeta, grickalice u obliku štapića imaju vjernu publiku.

Grisini | Author: shutterstock Grissini foto: shutterstock

Štapići, breadsticks, grissini... više naziva za istu slanu poslasticu

U Americi su poznati kao "breadsticks", u Italiji kao "grissini". Inspirirani sličnim grickalicama iz antičke Grčke, ovi hrskavi komadi kruha postali su popularni diljem svijeta. Mi ti donosimo recept za štapiće od sira i češnjaka, savršeno predjelo koje će te oduševiti okusom.

Sastojci su osnovni, a tehnika izrade jednostavna. Sve što ti treba je malo volje i nekoliko minuta slobodnog vremena. Možda nećeš srušiti svjetski rekord, ali ćeš definitivno oboriti sve ukućane s nogu!

Ne gasi ekran dok kuham

Štapići sa sirom i češnjakom
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Tijesto za pizzu 450 g
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Češnjak 2 režanj
  • Sušeni bosiljak 0,50 žličica
  • Sušeni origano 0,50 žličica
  • Crvena paprika 0,25 žličica
  • Naribani sir 1,50 šalica
  • Marinara umak 0,75 šalica
Postupak
  1. Ostavi tijesto za pizzu na sobnoj temperaturi dok ne omekša.


  2. Zagrij pećnicu na 220°C i postavi dvije rešetke unutar pećnice i tako podijeli prostor na trećine.


  3. Nasjeckaj 2 češnja češnjaka i stavi ih u zdjelicu. Dodaj 2 žlice maslinova ulja, 1/2 žličice sušenog bosiljka, 1/2 žličice sušenog origana i 1/4 žličice pahuljica crvene paprike, ako je koristiš. Dobro promiješaj.


  4. Premaži dva pleha maslinovim uljem. Podijeli tijesto na dva dijela. Na svakom plehu nježno razvuci tijesto u pravokutnik veličine 20x10 cm.


  5. Namaži smjesu maslinova ulja i češnjaka po cijeloj površini oba tijesta. Pospi po 3/4 šalice sira preko svakog pravokutnika.


  6. Peci dok štapići ne postanu zlatno-smeđi, oko 15 minuta. U međuvremenu, zagrij 3/4 šalice marinara umaka u malom loncu na laganoj vatri, povremeno miješajući dok ne postane topao.


  7. Izreži svaki pečeni komad tijesta poprečno na 8 štapića (otprilike 2,5 cm širokih). Posluži uz topli marinara umak.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

378 kcal

18 %

MASTI

17,20 g

23 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

41,10 g

14 %

PROTEINI

14,00 g

28 %

Ostatke štapića sa sirom i češnjakom pohrani u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku do tjedan dana ili ih zamrzni do tri mjeseca.

Isprobaj i ove recepte za jednostavne i ukusne grickalice!

Domaći krekeri Možda vas zanima... Domaći krekeri gotovi su za tren Recepti kolutići luka Možda vas zanima... Moraš isprobati ove ljute kolutiće luka! Recepti Zalogajčići od kozjeg sira i marelica Možda vas zanima... Zalogajčići od kozjeg sira i sušenih marelica Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.