Ukusni, jednostavni za pripremu i neodoljivi! Štapići sa sirom i češnjakom uljepšat će ti dan i postati omiljena grickalica. Dobar tek!
Jesi li znao da najduži pečeni štapić na svijetu dolazi iz Italije i bio je dugačak nevjerojatnih 119,6 metara? Talijanski pekari su udružili snage kako bi postavili svjetski rekord. No nije samo Italija ta koja obožava štapiće – širom svijeta, grickalice u obliku štapića imaju vjernu publiku.
Grissini
foto: shutterstock
Štapići, breadsticks, grissini... više naziva za istu slanu poslasticu
U Americi su poznati kao "breadsticks", u Italiji kao "grissini". Inspirirani sličnim grickalicama iz antičke Grčke, ovi hrskavi komadi kruha postali su popularni diljem svijeta. Mi ti donosimo recept za štapiće od sira i češnjaka, savršeno predjelo koje će te oduševiti okusom.
Sastojci su osnovni, a tehnika izrade jednostavna. Sve što ti treba je malo volje i nekoliko minuta slobodnog vremena. Možda nećeš srušiti svjetski rekord, ali ćeš definitivno oboriti sve ukućane s nogu!
Ne gasi ekran dok kuham
Štapići sa sirom i češnjakom
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
Tijesto za pizzu
450
g
Maslinovo ulje
2
žlica
Češnjak
2
režanj
Sušeni bosiljak
0,50
žličica
Sušeni origano
0,50
žličica
Crvena paprika
0,25
žličica
Naribani sir
1,50
šalica
Marinara umak
0,75
šalica
Postupak
Ostavi tijesto za pizzu na sobnoj temperaturi dok ne omekša.
Zagrij pećnicu na 220°C i postavi dvije rešetke unutar pećnice i tako podijeli prostor na trećine.
Nasjeckaj 2 češnja češnjaka i stavi ih u zdjelicu. Dodaj 2 žlice maslinova ulja, 1/2 žličice sušenog bosiljka, 1/2 žličice sušenog origana i 1/4 žličice pahuljica crvene paprike, ako je koristiš. Dobro promiješaj.
Premaži dva pleha maslinovim uljem. Podijeli tijesto na dva dijela. Na svakom plehu nježno razvuci tijesto u pravokutnik veličine 20x10 cm.
Namaži smjesu maslinova ulja i češnjaka po cijeloj površini oba tijesta. Pospi po 3/4 šalice sira preko svakog pravokutnika.
Peci dok štapići ne postanu zlatno-smeđi, oko 15 minuta. U međuvremenu, zagrij 3/4 šalice marinara umaka u malom loncu na laganoj vatri, povremeno miješajući dok ne postane topao.
Izreži svaki pečeni komad tijesta poprečno na 8 štapića (otprilike 2,5 cm širokih). Posluži uz topli marinara umak.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
378 kcal
18 %
MASTI
17,20 g
23 %
KOLESTEROL
0,01 g
0 %
UH
41,10 g
14 %
PROTEINI
14,00 g
28 %
Ostatke štapića sa sirom i češnjakom pohrani u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku do tjedan dana ili ih zamrzni do tri mjeseca.
Isprobaj i ove recepte za jednostavne i ukusne grickalice!