gastro postao
S ovakvom toplom gustom juhom ugrijat ćete se u ovim hladnim danima koji su stigli
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 101
Potrebno vam je
- 1 kom cvjetača (listovi i cvijet)
- 1 kom krumpir, bijeli
- 1 kom poriluk (cijeli)
- sol
- papar
- 0.50 žlica ulje maslinovo
- 1.30 l voda
- 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
Priprema
- Veću glavicu cvjetače operite pa nakidajte na manje cvjetove, krumpir (također po mogućnosti malo veći) ogulite i nasjeckajte na manje kockice. Poriluk nasjeckajte na tanke kolutiće i popirjajte ga na malo ulja, da malo omekša (ali ne da skroz uvene).
- Krumpir i cvjetaču stavite kuhati u vodu,dodajte mlijeko, posolite i popaprite.
- Nakon 5 minuta kuhanja izvadite nekoliko manjih cvjetova cvjetače i isperite ih sa hladnom vodom (poslužit će vam za ukrašavanje juhe). Nastavite kuhati dok krumpir ne omekša.
- Kada je krumpir skuhan, procijedite povrće i isperite hladnom vodom, sačuvajte vodu od kuhanja!
- Cvjetaču i krumpir usitnite štapnim mikserom uz dodavanje vode od kuhanja dok ne dobijete glatku smjesu.
- Premjestite usitnjeno povrće u posudu i vratite na vatru, dodajte ostatak vode od kuhanja, ako vam je juha pregusta dodajte još malo vode. Po potrebi dodatno začinite juhu, kada je prokuhala, vratite odvojene cvjetove i dodajte poriluk, pustite da kuha još 3 minute pa poslužite.