gastro postao
Ugrijte se uz finu i toplu gustu povrtnu juhu od mrkve, repe i krumpira
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 6
Potrebno vam je
- 3 žlica maslac, neslani
- 2 kom poriluk (cijeli)
- 1 kom luk ,crveni
- 6 kom repa, bijela
- 1 kom krumpir, zreli
- 5 šalica pileći temeljac
- 0.75 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- 0.25 šalica vrhnje za kuhanje
- 1 prstohvat muškatni oraščić
- 2 kom mrkva, crvena
- 2 žlica kopar
Priprema
- Sitno nasjeckati luk, a bijele i svijetlo zelene dijelove poriluka nasjeckati na tanke kolutove. 5 komada repe oguliti i narezati na kriške debljine 1,3 cm, a zadnju oguliti i narezati na trakice.
- Otopiti maslac u većoj posudi pa pirjati luk i poriluk oko 12 minuta dok luk ne postane staklast.
- Dodati repu narezanu na kriške i krumpir pa pirjati još 2 minute, a zatim uliti sav temeljac i zagrijati do vrenja. Kada zakipi, smanjiti jačinu vatre i kuhati dok povrće omekša, oko 30 minuta.
- Juhu izmiksati u blenderu ili pomoću štapnog miksera pa vratiti na vatru. Dodati mlijeko i vrhnje te ponovno zagrijati do vrenja. Začiniti sa soli, paprom i muškatnim oraščićem.
- Dvije mrkve i jednu repu narezane na trakice posebno skuhati u kipućoj vodi oko 2 minute tako da ostanu hrskave, ocijediti.
- Juhu servirati u tanjure i ukrasiti sa trakicama mrkve i repe te posipati svježim koprom.