Recepti 17. prosinca 2025.

Gyurek: Emocija Balkana u okusima Azije

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025.
foto: Josip Regovic/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Eni Đorđević svoj je food blog pokrenula kad se je preselila u Maleziju, a u sklopu natjecanja Gastro zvijezda 2025. pripremila nam je omiljeni street food - Gyurek.

Eni Đorđević - žena čija energija, toplina i zarazni entuzijazam potvrđuju da je kuhanje puno više od hrane na tanjuru. Eni je ona osoba koju bi svatko poželio imati u vlastitoj kuhinji: nasmijana, fokusirana, neopterećena i potpuno predana trenutku stvaranja.

Dok neki svoje slobodno vrijeme provode daleko od štednjaka, Eni priznaje da je njoj kuhinja najdraže igralište - mjesto gdje istražuje, eksperimentira i uči, uvijek s isto toliko žara kao prvog dana, a njezine recepte rado pratimo na njezinom Instagramu eni_dordevic.

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ove godine natječe se za Gastro zvijezdu 2025., u kategoriji Internacionalna hrana. Glasati za Eni možeš ovdje!

U sklopu natjecanja dobila je zadatak osmisliti jelo inspirirano svjetskim street foodom, a Eni je odlučila pripremiti Gyurek. Recept pročitaj u nastavku, a detalje pripreme pogledaj u videu!

Sastojci za tijesto

  • 300 g glatkog brašna (550)
  • 40 g škroba (kukuruzni ili krumpirov)
  • 1 žlica neutralnog ulja (suncokretovo, grapeseed)
  •  ½ žličice soli
  • 170 ml vruće vode (85-90°C)

Priprema

  1. Pomiješati brašno, škrob i sol.
  2. Ulij vruću vodu u tankom mlazu i miješaj štapićima dok ne dobiješ grudice.
  3. Dodaj žlicu ulja i mijesi 5-7 minuta.
  4. Tijesto mora biti napašno, mekano, ali elastično - kao gyoza, ali podatnije.
  5. Wrap u foliju i odmor 45 min.
  6. Podijeliti u kuglice, razvlačiti jako tanko (2-3 mm), kao za burek.

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Sastojci za punjenje - Umami bomba

  • 300 g mljevene svinjetine i junetine 50/50
  • 1 žlica soja sosa
  • 1 žlica oyster sosa
  • 1 žličica mirina
  • 1 žličica bijele miso paste
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • 1 žlica naribanog svježeg đumbira
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1 mladi luk, tanko narezan
  • prstohvat chilija
  • 1 žličica kukuruznog škroba
  • 2 žlice vrlo sitno nasjeckanog kupusa ili shiitake gljiva (umami boost)

Priprema

  1. Sve sastojke dobro promiješati u jednom smjeru štapićima 2-3 minute da postane ljepljivo.
  2. Ostaviti 20-30 minuta u hladnjaku.
  3. Smjesa mora biti sočna, ali kompaktna, da prilikom spiralnog motanja ne curi.

Okusni profil punjenja: umami (miso + oyster + soja), svježina (đumbir, mladi luk), balans slatko-slano-malo pikantno.

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Sastojci za Tuile od nori algi 

  • 100 ml vode
  • 20 g ulja
  • 10 g brašna
  • prstohvat soli
  • ½ lista fino smrvljene nori alge

Ultimate umami boost umak sastojci: 

  • 1,5 žlica svijetlog soja sosa
  • 1 žlica tamari soja sosa
  • 1 žličica oyster sosa
  • 1 žličica mirina
  •  1 mala žličica bijelog misa, razmućena u 1 žličici vode
  • 1 čajna žličica soka svježeg đumbira  (ribaj đumbir pa iscijedi samo sok, ne pulpu)
  • 1/3 naribanog češnja češnjaka - staviti ribani češnjak 5 sekundi u hladnu vodu, ocijediti i ubaciti u umak (da uklonimo agresivnu ljutinu)
  • 4-5 kapi sezamovog ulja
  • 1 prstohvat chilli flakesa ili par kapi chilli ulja
  • 1 žličica vode (po potrebi za balans)

Postupak

  1. U zdjelici pomiješati: soja sos, tamari, mirin, oyster.
  2. U drugoj žličici razmutiti bijeli miso s malo vode, dodati u osnovu.
  3. Iscijediti sok đumbira i ubaciti ga.
  4. Češnjak naribati, baciti u hladnu vodu 5 sekundi, ocijediti, dodati.
  5. Dodati par kapi sezamovog ulja + ljutinu.
  6. Probati i ako treba, dodati malo vode za zaokruživanje.

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.