Eni Đorđević - žena čija energija, toplina i zarazni entuzijazam potvrđuju da je kuhanje puno više od hrane na tanjuru. Eni je ona osoba koju bi svatko poželio imati u vlastitoj kuhinji: nasmijana, fokusirana, neopterećena i potpuno predana trenutku stvaranja.
Dok neki svoje slobodno vrijeme provode daleko od štednjaka, Eni priznaje da je njoj kuhinja najdraže igralište - mjesto gdje istražuje, eksperimentira i uči, uvijek s isto toliko žara kao prvog dana, a njezine recepte rado pratimo na njezinom Instagramu eni_dordevic.
Ove godine natječe se za Gastro zvijezdu 2025., u kategoriji Internacionalna hrana. Glasati za Eni možeš ovdje!
U sklopu natjecanja dobila je zadatak osmisliti jelo inspirirano svjetskim street foodom, a Eni je odlučila pripremiti Gyurek. Recept pročitaj u nastavku, a detalje pripreme pogledaj u videu!
Sastojci za tijesto
- 300 g glatkog brašna (550)
- 40 g škroba (kukuruzni ili krumpirov)
- 1 žlica neutralnog ulja (suncokretovo, grapeseed)
- ½ žličice soli
- 170 ml vruće vode (85-90°C)
Priprema
- Pomiješati brašno, škrob i sol.
- Ulij vruću vodu u tankom mlazu i miješaj štapićima dok ne dobiješ grudice.
- Dodaj žlicu ulja i mijesi 5-7 minuta.
- Tijesto mora biti napašno, mekano, ali elastično - kao gyoza, ali podatnije.
- Wrap u foliju i odmor 45 min.
- Podijeliti u kuglice, razvlačiti jako tanko (2-3 mm), kao za burek.
Sastojci za punjenje - Umami bomba
- 300 g mljevene svinjetine i junetine 50/50
- 1 žlica soja sosa
- 1 žlica oyster sosa
- 1 žličica mirina
- 1 žličica bijele miso paste
- 1 žličica sezamovog ulja
- 1 žlica naribanog svježeg đumbira
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 1 mladi luk, tanko narezan
- prstohvat chilija
- 1 žličica kukuruznog škroba
- 2 žlice vrlo sitno nasjeckanog kupusa ili shiitake gljiva (umami boost)
Priprema
- Sve sastojke dobro promiješati u jednom smjeru štapićima 2-3 minute da postane ljepljivo.
- Ostaviti 20-30 minuta u hladnjaku.
- Smjesa mora biti sočna, ali kompaktna, da prilikom spiralnog motanja ne curi.
Okusni profil punjenja: umami (miso + oyster + soja), svježina (đumbir, mladi luk), balans slatko-slano-malo pikantno.
Sastojci za Tuile od nori algi
- 100 ml vode
- 20 g ulja
- 10 g brašna
- prstohvat soli
- ½ lista fino smrvljene nori alge
Ultimate umami boost umak sastojci:
- 1,5 žlica svijetlog soja sosa
- 1 žlica tamari soja sosa
- 1 žličica oyster sosa
- 1 žličica mirina
- 1 mala žličica bijelog misa, razmućena u 1 žličici vode
- 1 čajna žličica soka svježeg đumbira (ribaj đumbir pa iscijedi samo sok, ne pulpu)
- 1/3 naribanog češnja češnjaka - staviti ribani češnjak 5 sekundi u hladnu vodu, ocijediti i ubaciti u umak (da uklonimo agresivnu ljutinu)
- 4-5 kapi sezamovog ulja
- 1 prstohvat chilli flakesa ili par kapi chilli ulja
- 1 žličica vode (po potrebi za balans)
Postupak
- U zdjelici pomiješati: soja sos, tamari, mirin, oyster.
- U drugoj žličici razmutiti bijeli miso s malo vode, dodati u osnovu.
- Iscijediti sok đumbira i ubaciti ga.
- Češnjak naribati, baciti u hladnu vodu 5 sekundi, ocijediti, dodati.
- Dodati par kapi sezamovog ulja + ljutinu.
- Probati i ako treba, dodati malo vode za zaokruživanje.
Dobar tek!