gastro postao
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 12
Tijesto
- 4 šalica pšenično brašno, bijelo
- 2 žličica prašak za pecivo
- 0.25 žličica sol
- 0.70 šalica ulje suncokretovo
- 2 kom jaje kokošje
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 šalica šećer, kristal
- limunova korica
- 0.50 kom limun
- 0.50 kom naranča (žuto - narančasto meso)
- 2 žlica brandy, gin, rum i sl. (40 vol % alkoh.)
Punjenje
- 125 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 125 g mljeveni mak
- 30 g šećer, kristal
- 1.50 žličica maslac, slani
- 1 kom jaje kokošje
- 1 žličica džem od maline
Priprema
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Umutite ulje, jaja, žumanjak, šećer, limunovu koru, sok od limuna i naranče, brendi te miješajte dok smjesa ne postane glatka. umiješajte brašno tako da se formira ljepljivo tijesto. Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da se hladi preko noći.
- Zagrijte pećnicu na 190°c. Odvojite oko 1/3 tijesta, a ostatak odložite u hladnjak. Razvaljajte dio tijesta na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko pet mm. Kalupima vadite iz tijesta krugove ili druge oblike veličine 6-7 cm.
- Za nadjev od maka stavite mlijeko da zakuha, dodajte ostale sastojke i kuhajte dok ne proključa. Ostavite da se malo ohladi. U sredinu svakog oblika stavite po žličicu pekmeza i nadjeva prema želji te potom podignite stranice prema gore tako da oblikujete trokut.
- Složite kolačiće na pergament-papir na dno lima, premažite umućenim jajetom te pecite 10 do 15 minuta. Ponovite s ostatkom tijesta.