Recepti 06. listopada 2014.

Hamentashen

gastro postao gastro.24sata.hr

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 20

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 12

Tijesto

  • 4 šalica pšenično brašno, bijelo
  • 2 žličica prašak za pecivo
  • 0.25 žličica sol
  • 0.70 šalica ulje suncokretovo
  • 2 kom jaje kokošje
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 šalica šećer, kristal
  • limunova korica
  • 0.50 kom limun
  • 0.50 kom naranča (žuto - narančasto meso)
  • 2 žlica brandy, gin, rum i sl. (40 vol % alkoh.)

Punjenje

  • 125 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 125 g mljeveni mak
  • 30 g šećer, kristal
  • 1.50 žličica maslac, slani
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1 žličica džem od maline

Priprema

  1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Umutite ulje, jaja, žumanjak, šećer, limunovu koru, sok od limuna i naranče, brendi te miješajte dok smjesa ne postane glatka. umiješajte brašno tako da se formira ljepljivo tijesto. Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da se hladi preko noći.
  2. Zagrijte pećnicu na 190°c. Odvojite oko 1/3 tijesta, a ostatak odložite u hladnjak. Razvaljajte dio tijesta na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko pet mm. Kalupima vadite iz tijesta krugove ili druge oblike veličine 6-7 cm.
  3. Za nadjev od maka stavite mlijeko da zakuha, dodajte ostale sastojke i kuhajte dok ne proključa. Ostavite da se malo ohladi. U sredinu svakog oblika stavite po žličicu pekmeza i nadjeva prema želji te potom podignite stranice prema gore tako da oblikujete trokut.
  4. Složite kolačiće na pergament-papir na dno lima, premažite umućenim jajetom te pecite 10 do 15 minuta. Ponovite s ostatkom tijesta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.