Recepti Juha 31. siječnja 2025.

HIT NA ŽLICU Juha s grahom, špinatom i špekom

Juha
15 MIN
40 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Juha s grahom, špinatom i špekom. Moraš je probati!
foto: @tablefortwoblog Pinterest
Juha od graha, špinata i špeka nije samo jednostavna za pripremu, već je i izuzetno hranjiva. S visokim udjelom proteina i vlakana, pruža dugotrajan osjećaj sitosti i podržava zdrav način prehrane

Kad temperature padnu, zagrij se uz tanjur hranjive juhe od bijelog graha, koja je ne samo zasitna nego i nutritivno bogata zahvaljujući kombinaciji graha, povrća i aromatičnih začina. Uz dodatak hrskave slanine, postaje pravo malo remek-djelo, savršeno za obiteljski ručak ili večeru.

U zamrzivaču - do 3 mjeseca

Prednost ove juhe je jednostavna priprema - grah iz konzerve i temeljac čine je brzim i praktičnim obrokom. Najbolje od svega? Još je ukusnija sutradan, što je čini idealnim jelom za pripremu unaprijed.

Ostatke možeš spremiti u hermetički zatvorenu posudu i čuvati u hladnjaku do 4 dana. Za dulje čuvanje, juhu možeš zamrznuti do 3 mjeseca u posudama prikladnima za zamrzavanje. Prije posluživanja, odmrzni je u hladnjaku i zatim zagrij na laganoj vatri.

bijeli grah | Author: Hans Isaacson/Unsplash Bijeli grah je zvijezda ovoga jela foto: Hans Isaacson/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Juha s grahom, špinatom i špekom
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Bijeli grah (iz konzerve) 425 g
  • Slanina 4 kriška
  • Luk 1 kom
  • Mrkva 1 kom
  • Celer - stabljika 1 kom
  • Koncentrat rajčice 2 žlica
  • Pileći temeljac 4 šalica
  • Lovorov list 2 kom
  • Ružmarin - grančica 1 kom
  • Mladi špinat 3 šalica
Postupak
  1. U blenderu izmiksaj 1 konzervu graha sa 1 šalicom vode dok ne dobiješ glatku smjesu.


  2. U velikom loncu poprži slaninu dok ne postane hrskava. Prebaci je na tanjur obložen papirnatim ručnikom. U isti lonac dodaj luk, mrkvu i celer te pirjaj dok ne omekšaju, otprilike 5 minuta. Umiješaj koncentrat rajčice, a zatim dodaj pasirani grah, preostali grah, temeljac, ružmarin i lovorove listove.


  3. Pusti da zavrije, poklopi i kuhaj na laganoj vatri dok grah i povrće ne omekšaju, otprilike 25 minuta.

    Odvoji 2 šalice juhe i izmiksaj u blenderu kako bi se zgusnula. Vrati izmiksanu juhu u lonac, dodaj špinat i miješaj dok ne uvene.


  4. Za posluživanje, juhu podijeli u 6 zdjelica i na vrh dodaj hrskavu slaninu.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

211 kcal

10 %

MASTI

1,50 g

2 %

KOLESTEROL

0,02 g

0 %

UH

39,00 g

14 %

PROTEINI

15,00 g

30 %

Vege verzija: Umjesto slanine, koristi maslinovo ulje za pirjanje povrća i zamijeni pileći temeljac povrtnim.

 

Klikni i na ove recepte u kojima je grah zvijezda!

Grah pizza Možda vas zanima... PIZZA GRAH Kombinacija okusa koja će te oduševiti Recepti burger, veganski burger Možda vas zanima... Burger od crnoga graha i zobi Recepti salata od bijelog graha Možda vas zanima... Zasitna i fina talijanska salata od bijelog graha Recepti Grah varivo Možda vas zanima... Vojnički grah – tajni recept koji svi žele imati Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.