gastro postao
Kušajte ovu nizozemsku poslasticu
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 845
Potrebno vam je
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- 40 g kvasac, svježi
- 100 g šećer, kristal
- 0.25 l mlijeko kravlje, punomasno
- 1 prstohvat sol
- 1 kom limunova korica
- 1 kom narančina kora
- 2 kom jaje kokošje
- 75 g maslac, neslani
- 100 g grožđice
- 75 g narančina kora, ušećerena
- 1 l ulje suncokretovo
Priprema
- Prosijte brašno u posudu i u sredini načinite udubinu. U nju razmrvite kvasac, dodajte malo šećera, brašna i polovicu količine mlakog mlijeka, pa zamijesite kvas. Neka pokriven uzlazi 15 minuta.
- Dignutom kvasu dodajte preostali šećer, preostalo mlijeko, sol, jaja i na listiće narezan maslac. Zamijesite tijesto. Neka uzlazi 15 minuta.
- Obje vrste grožđica stavite na 2 minute u toplu vodu da nabubre, zatim ih isperite. Ocijeđene, zajedno s nasjeckanom ušećerenom koricom umijesite u tijesto. Neka tijesto uzlazi još 15 minuta.
- Zagrijte masnoću na 160 stupnjeva C. Uz pomoć dvije pobrašnjene žlice grabite iz tijesta male uštipke, pa ih po 6 pržite 10 minuta u vrućem ulju dok ne postanu zlatnožuti. Nakon 5 minuta prženja okrenite ih rupičastom žlicom.