Crostini s jagodama su idealan izbor za trenutke kada želiš poslužiti nešto prefino, a pritom ne provesti sate u kuhinji. Imamo odličan recept!
Kad temperature narastu, nepce traži lagane, svježe i razigrane okuse. Upravo zato su ove slatkebruschettesjagodama jedan od onih recepata koji svako okupljanje pretvaraju u mali gastronomski doživljaj.
Ovi tanko narezani, zapečeni komadići baguettea preliveni su svilenkastim slojem ricotte, sočnim jagodama koje su se nekoliko minuta macerirale s limunovom koricom i šećerom te svježim listićima mente za dodatni aromatični kontrast. Sve se na kraju zaokružuje premazom meda koji spaja okuse u savršeno uravnotežen zalogaj.
Perfektno i (vizualno) efektno
Ono što ovaj recept za slatke bruschette s jagodama čini još posebnijim su jednostavna priprema i svestranost. Osim što ga možeš pripremiti unaprijed, lako se prilagođava gostima s različitim prehrambenim preferencijama: koristi bezglutenski kruh, biljne zamjene za sir ili zamijeni med agavinim sirupom za vegansku varijantu.
Bruschette s jagodama
foto: ambitiouskitchen.com/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Slatke bruschette s jagodama
20 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Jagode
1
šalica
Šećer
1
žličica
Limunova korica
0,50
žličica
Baguette
0,50
kom
Maslinovo ulje
Ricotta
0,50
šalica
Med
2
žličica
Listići mente
2
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 °C. Obloži lim za pečenje papirom za pečenje i stavi sa strane.
U zdjelu stavi nasjeckane jagode, šećer i naribanu koricu limuna. Promiješaj da se sastojci povežu, pokrij i ostavi na sobnoj temperaturi dok pripremaš crostine. Ovaj korak možeš napraviti unaprijed - smjesa može stajati pokrivena na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku do 3 sata.
U međuvremenu složi kriške baguettea (debljine 0,5 cm) na pripremljeni lim za pečenje. Lagano poškropi obje strane svake kriške maslinovim uljem. Stavi lim u pećnicu i peci 8–10 minuta, dok kruh ne postane lagano zlatan i hrskav. Izvadi iz pećnice i pusti da se hladi 5–10 minuta.
U manjoj zdjeli pomiješaj ricottu i med dok ne dobiješ glatku smjesu. Neposredno prije slaganja dodaj jagodama nasjeckanu mentu i lagano promiješaj.
Za slaganje crostina, na svaku krišku kruha premaži slojemj smjese od ricotte i meda. Na to ravnomjerno rasporedi pripremljene jagode. Posluži odmah.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
101 kcal
5 %
MASTI
1,00 g
1 %
KOLESTEROL
0,05 g
0 %
UH
17,50 g
6 %
PROTEINI
4,50 g
9 %
Kako izbjeći da bruschette omekšaju? Slaži ih neposredno prije posluživanja. Jagode i ricottu možeš držati odvojeno u hladnjaku (jagode do 2 dana, ricottu do 4 dana), a prepečeni kruh na sobnoj temperaturi u dobro zatvorenoj posudi bez dotoka zraka