Prvi te recept vodi do klasičnog i svima poznatog slanog čipsa. Odaberi četiri krumpira srednje veličine i nareži ih vrlo tanko. Ako nemaš mandolinu s posebnim nastavkom, reži ručno - strpljivo i oprezno. Potopi krumpir u vodu, isperi i ponovno napuni zdjelu. Dobro posoli i pusti da se namače dvadesetak minuta.
Trebat će ti otprilike dvije žlice soli, ovisno o tome koliko su krumpiri veliki. Isperi i vrlo dobro ocijedi, a u međuvremenu zagrij ulje u fritezi. Znat ćeš da je krumpir gotov čim poprimi zlatnu boju. Izvadi ga i položi na papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće. Isprobaj i dodatno posoli po potrebi.
Druga je opcija ljutkasti čips od batata koji se peče u pećnici. Zagrij je na 230 stupnjeva i obloži lim papirom za pečenje. Nareži na tanke kriške dva velika batata, prelij s dvije žlice maslinovog ulja i pospi četvrtinom žlice kajenskog papra. Posoli i popapri po želji, a zatim posloži na lim. Peci osam minuta na jednoj i otprilike toliko na drugoj strani. Pričekaj da se ohladi prije serviranja.
Isprobaj obje vrste i slobodno ih posluži uz neke lagane umake. Naravno, možeš eksperimentirati sa začinima, a mi predlažemo da uključiš chilli i češnjak u granulama!