gastro postao
Ukusni keksi od prhkog tijesta nadjeveni džemom od višanja
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 605
Tijesto
- 250 g pšenično brašno, bijelo
- 1 mala žlica prašak za pecivo
- 100 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 1 prstohvat sol
- 150 g maslac, neslani
- 1 kom jaje kokošje
- 0.50 kom aroma limuna
Nadjev
- 4 mala žlica džem od višanja
- 1 na vrh noža mljeveni cimet
Priprema
- Za nadjev promiješajte džem sa cimetom.
- Pripremite mrvičasto tijesto: prosijte brašno i prašak za pecivo u posudu te promiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i solju. Dodajte omekšani maslac ili margarin, jaje i aromu te sve izmiješajte električnom miješalicom (metlicama) dok ne dobijete fine mrvice. Polovicu mrvica stavite sa strane, ostatak umijesite u povezano tijesto.
- Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu oko 0,5 cm. Izrežite motive po želji i rasporedite na lim koji ste prethodno prekrili masnim papirom.
- U sredinu stavite nešto nadjeva od džema pa po keksima rasporedite mrvice i gurnite u sredinu ugrijane pećnice, pecite 180 stupnjeva C oko 10 minuta.
- Ispečene kolačiće zajedno s masnim papirom povucite na rešetku i ostavite da se ohlade.