Recepti Desert 10. rujna 2025.

Imamo recept za bucolaj, tradicionalni istarski kolač

Desert
35 MIN
15 MIN
12
SREDNJE
bucolaj, slatka istra, vižinada
Bucolaj
foto: Press
Donosimo tradicionalni recept za bucolaj, tradicionalni istarski kolač koji će biti tema prev radionice izrade tradicionalnih istarskih kolača koje u Vižinadi počinju u petak 19. rujna

Uskoro u Centru za posjetitelje Maraston u Vižinadi započinje program Slatka Istra, niz radionica posvećen tradicijskim istarskim slasticama koje se prenose s koljena na koljeno. Ovaj projekt osmišljen je s ciljem očuvanja bogate gastronomske baštine Istre te njezine reinterpretacije kroz živo iskustvo, mirise, okuse i zajedničko druženje.

Radionice će se održavati petkom u večernjim satima, u toploj, opuštenoj atmosferi, gdje će sudionici imati priliku ne samo učiti recepte svojih nona, već i ponijeti gotove kolače kući – kao uspomenu i inspiraciju da ih ponovno pripreme.

slatka istra 2025. Možda vas zanima... Znamo tko peče najbolje kolače u Istri Najave

Prvi na red dolazi - bucolaj

U nastavku donosimo pregled svih slatkih radionica koje će se uskoro održati u Vižinadi:

  • Prva radionica održat će se u petak, 19. rujna s početkom u 18 sati, a bit će posvećena izradi bucolaja, tradicionalnog istarskog kolača koji se stoljećima pripremao za sve veće svečanosti – od svadbi i krštenja do blagdana. Bucolaj je kolač od slatkog tijesta, oblikovan u kolut, jednostavan, a bogat okusom i simbolikom. Voditeljica radionice bit će Nevija Gardoš, koja će polaznicima prenijeti sve tajne pripreme bucolaja: od miješenja i oblikovanja tijesta do ukrašavanja i pečenja.
  • Tjedan dana kasnije, u petak 26. rujna, također u 18 sati, održat će se druga radionica pod vodstvom Nede Ivančić, a tema će biti pinca – još jedan dragocjen blagdanski kolač istarskog podneblja. Pinca je meki, mirisni kruščić, poznat i kao uskrsna pogača, koji se nekada danima pripremao s posebnom pažnjom i ljubavlju. Na radionici će polaznici naučiti kako pripremiti tijesto za pincu, pustiti ga da odstoji, oblikovati ga i ispeći prema receptima koji su bili sastavni dio obiteljskih svečanosti i uskrsnih stolova.

bucolaj, slatka istra, vižinada | Author: Press Bucolaj foto: Press

Požuri se prijaviti, broj sudionika je ograničen na 10!

Zbog kvalitete rada i stvaranja ugodne, bliske atmosfere, broj mjesta na radionicama ograničen je na 10 sudionika, a sudjelovanje je moguće uz kotizaciju od 20 eura po radionici, koja uključuje sve potrebne materijale. Prijave su obavezne i preporučuje se pravovremeno rezerviranje mjesta na email: info@tz-vizinada.hr

"Sudjelovanjem u radionicama Slatke Istre ne učite samo peći kolače – učite živjeti tradiciju", poručuju organizatori.

Obje radionice dio su projekta Slatka Istra koji se provodi u Centru za posjetitelje Maraston, a nastavak programa predviđen je u studenome, kada će se održavati radionice kuhanja. Program se provodi uz potporu Odjela za turizam Istarske županije, što dodatno potvrđuje važnost i vrijednost očuvanja lokalne gastronomske baštine kroz ovakve male, ali značajne susrete.

U nastavku donosimo recept za bucolaj koji će se pripremati na prvoj slatkoj radionici...

bucolaj, slatka istra, vižinada | Author: Hren Dejan Bucolaj foto: Hren Dejan bucolaj, slatka istra, vižinada | Author: Press Sastojci za bucolaj foto: Press

Ne gasi ekran dok kuham

Bucolaj
35 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Brašno 1 kg
  • Jaje 6 kom
  • Maslac 150 g
  • Šećer 200 g
  • Pivski kvasac 120 g
  • Limunova korica
  • Sol 1 prstohvat
  • Rum
  • Mlijeko
Postupak
  1. Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati maslac (umjesto kojeg možeš koristiti i mast) naribanu limunovu koricu i rum.


  2. U brašno dodati pivski kvasac, a zatim polako umućena jaja.

    Dodati malo toplog mlijeka i zamijesiti prilično nježno tijesto. Mijesiti ručno oko pola sata ili mikserom 15-ak minuta.


  3. Ostaviti pokriveno tijesto da se diže, a zatim oblikovati bucolaje.


  4. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, peći 12-15 minuta.


  5. Vruće bucolaje umočiti u malo mlijeka i posuti kristal šećerom.


Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.