Uskoro u Centru za posjetitelje Maraston u Vižinadi započinje program Slatka Istra, niz radionica posvećen tradicijskim istarskim slasticama koje se prenose s koljena na koljeno. Ovaj projekt osmišljen je s ciljem očuvanja bogate gastronomske baštine Istre te njezine reinterpretacije kroz živo iskustvo, mirise, okuse i zajedničko druženje.
Radionice će se održavati petkom u večernjim satima, u toploj, opuštenoj atmosferi, gdje će sudionici imati priliku ne samo učiti recepte svojih nona, već i ponijeti gotove kolače kući – kao uspomenu i inspiraciju da ih ponovno pripreme.
Prvi na red dolazi - bucolaj
U nastavku donosimo pregled svih slatkih radionica koje će se uskoro održati u Vižinadi:
- Prva radionica održat će se u petak, 19. rujna s početkom u 18 sati, a bit će posvećena izradi bucolaja, tradicionalnog istarskog kolača koji se stoljećima pripremao za sve veće svečanosti – od svadbi i krštenja do blagdana. Bucolaj je kolač od slatkog tijesta, oblikovan u kolut, jednostavan, a bogat okusom i simbolikom. Voditeljica radionice bit će Nevija Gardoš, koja će polaznicima prenijeti sve tajne pripreme bucolaja: od miješenja i oblikovanja tijesta do ukrašavanja i pečenja.
- Tjedan dana kasnije, u petak 26. rujna, također u 18 sati, održat će se druga radionica pod vodstvom Nede Ivančić, a tema će biti pinca – još jedan dragocjen blagdanski kolač istarskog podneblja. Pinca je meki, mirisni kruščić, poznat i kao uskrsna pogača, koji se nekada danima pripremao s posebnom pažnjom i ljubavlju. Na radionici će polaznici naučiti kako pripremiti tijesto za pincu, pustiti ga da odstoji, oblikovati ga i ispeći prema receptima koji su bili sastavni dio obiteljskih svečanosti i uskrsnih stolova.
Bucolaj
Požuri se prijaviti, broj sudionika je ograničen na 10!
Zbog kvalitete rada i stvaranja ugodne, bliske atmosfere, broj mjesta na radionicama ograničen je na 10 sudionika, a sudjelovanje je moguće uz kotizaciju od 20 eura po radionici, koja uključuje sve potrebne materijale. Prijave su obavezne i preporučuje se pravovremeno rezerviranje mjesta na email: info@tz-vizinada.hr
"Sudjelovanjem u radionicama Slatke Istre ne učite samo peći kolače – učite živjeti tradiciju", poručuju organizatori.
Obje radionice dio su projekta Slatka Istra koji se provodi u Centru za posjetitelje Maraston, a nastavak programa predviđen je u studenome, kada će se održavati radionice kuhanja. Program se provodi uz potporu Odjela za turizam Istarske županije, što dodatno potvrđuje važnost i vrijednost očuvanja lokalne gastronomske baštine kroz ovakve male, ali značajne susrete.
U nastavku donosimo recept za bucolaj koji će se pripremati na prvoj slatkoj radionici...
Bucolaj
Sastojci za bucolaj