Recepti 08. rujna 2022.

Imamo recept za najbolju gregadu po receptu kultnog dubrovačkog restorana

Gregada foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Gregada je najstarija ribarska spiza koja se sprema od nekoliko vrsta svježe ribe - a sve tajne ovog fantastičnog jela, za koje vam treba tek pola sata, otkrio nam je chef Mislav Kristović iz restorana Vimbula, smještenom na rijeci Ombli u Rijeci Dubrovačkoj

Gregada je najstariji način pripreme ribe u Dalmaciji a na naše prostore donijeli su je stari Grci prije više od 2000 godina. Iako je najpoznatija ona hvarska i Dubrovnik ima svoje adute!

Recept za domaću gregadu potražili smo u mnogima omiljenom restoranu Vimbula, smještenom na Rijeci Dubrovačkoj - u neposrednoj blizini grada, a odmah da kažemo kako su nam još s vrata otkrili kako je za vrsnu gregadu iznimno važno da je riba - svježa!

pasticada Možda vas zanima... Jela iz davnina: pašticada i gregada blaga su otoka Hvara None

Kako je najbolje jesti gregadu?

Zato vlasnik i kuhar Mislav Kristović svaki dan prvo posjeti dubrovačku 'pjacu'. Male tajne velikih majstora ne drži samo za sebe pa vrlo rado podijeli savjet kako u svoja vlastita četiri zida napraviti bilo koje jelo - za prste polizati!

 | Author: Chef Mislav Kristović, vlasnik restorana Vimbula na Rijeci Dubrovačkoj

"Čar je da se gregada jede iz istoga lonca u kojem se i pripremala - a za okus na kojem će vam pozavidjeti svaka susjeda, potrebno je ovu deliciju podlijevati kroz čitav proces pripreme taman da prekrije sve sastojke“, otkriva nam naš sugovornik.

Vimbula tj. rijeka Ombla, na kojoj se i smjestio ovaj mnogima omiljeni restoran, svojim neodoljivim pejzažem uljepšava svaku mediteransku spizu koja izlazi iz kuhinje ovog majstora! Uz gregadu, u Vimbuli svakodnevno pripremaju niz tradicionalnih dalmatinskih jela koja imaju jedno zajedničko - neodoljiv okus po koji se mnogi vraćaju kada ih put nanese u biser Mediterana - Dubrovnik.

 | Author: Restoran Vimbula na Rijeci Dubrovačkoj omiljeno je gastro mjesto svih Dubrovčana

Ako si od ovog opisa ogladnio/la od same pomisli na ovu riblju 'juhu', ne brini – chef Mislav Kristović otkrio nam je recept kako je pripremiti u manje od pola sata!

dino gregada prava naslovna.JPG Možda vas zanima... Gregada na malo drugačiji način None

Recept za gregadu

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 1 kg miješane jadranske bijele ribe
  • 200 g dagnji
  • 250 g škampa
  • 5 češnjeva češnjaka
  • 2 manje glave luka
  • maslinovo ulje
  • peršin
  • 0,3 dcl bijelog vina
  • 0,5 dcl ribljeg temeljca
  • 1 čajna žlica papra u zrnu
  • 2 srednja komada krumpira

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju u plitkome loncu poprži luk narezan na tanke ploške, zatim dodaj i kratko poprži sitno sjeckani češnjak. Za to vrijeme posoli ribu.
  2. U plitki lonac dodaj riblji temeljac i papar te u njemu napola skuhaj krumpir narezan na tanke ploške. Nakon toga dodaj vino i ribu te vode da pokrije ribu, pa sve kuhaj 5-6 min. Sljedeći korak je da dodaš škampe, dagnje, 0,1 dcl maslinova ulja, soli po želji te završiš proces kuhanja nakon 5 do 6 minuta.
  3. Jelo završi dekorirajući ga sa sitno sjeckanim peršinom. U slast svima!

 | Author: U restoranu Vimbula nude se brojna tradicionalna dalmatinska jela

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.