Recepti Najbolje tajne roštilja 07. kolovoza 2023.

Imamo recept za najukusniju marinadu zbog koje se meso doslovno topi u ustima

foto: Unsplash, Victoria Shes

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Mariniranje je važan preduvjet da meso u konačnici bude sočno, mekano i ukusno. Svatko ima omiljenu kombinaciju začina kada je marinada u pitanju, a gastro bloger Vedran Bošković otkrio nam je recepte za svoje dvije omiljene marinade

Mariniranja i sastojci marinade ovise o vrsti namirnice koju pripremate. Neke vrste mesa poput tankih odrezaka ili ribe, ne treba dugo mariniranti, dok će tvrđe komade mesa možda zahtijevati duže vrijeme mariniranja kako bi marinada prodrla u njih. Mariniranje nije samo korisno za poboljšanje okusa i teksture mesa, već može i obogatiti vaše kulinarsko iskustvo eksperimentiranjem s različitim okusima i začinima.

Gastro bloger i autor bloga Začinjeno s ljubavlju, Vedran Bošković, u serijalu Mala škola grilla powered by Podravka podijelio je s nama recepte za svoje dvije omiljene marinade u kojima ostavlja meso da 'odmori' prije pečenja na grillu. Prva marinada je nešto pikantnija i idealna za mariniranje svinjskih kotleta, dok je druga prikladnija za lakše meso poput piletine.

Pikantna marinada za svinjetinu

Sve sastojke dobro promiješajte pa marinirajte kotlete. Marinirane kotlete ostavite u hladnjaku minimalno 2 sata, a idealno bi bilo da odstoje preko noći. 

Tajni sastojak marinade: Podravka BBQ umak Jalapeno

 | Author:

Ako volite pikantnije marinade, BBQ umak Jalapeno dat će mu ljutinu točno onoliko koliko je potrebno (ni previše, ni premalo). Riječ je o začinskom umaku s jalapeno paprikom, gustom i slatkom, baš kakav bi trebao biti svaki odličan BBQ umak, a razliku čini završni osjećaj ljutine u ustima koji nećete tako brzo zaboraviti. Iako je namijenjen osobama koje vole ljuto, njegov okus savršeno je uravnotežen slatkim i dimljenim aromama koje će oduševiti svakog pravog gurmana.
Možda vam se svide i BBQ umak Spicy hot ili BBQ umak Med.

Marinada za piletinu

1 žlica Podravka senfa Dijon
5 žlica maslinovog ulja
Vegeta Maestro morska sol
Vegeta Maestro šareni papar
1 žličica Vegeta Maestro bosiljka
1 žličica Vegeta Maestro origana
2 režnja češnjaka
naribana korica jednog limuna
sok pola limuna

Sve sastojke dobro promiješajte pa marinirajte piletinu. Meso ostavite u hladnjaku minimalno 2 sata, a idealno bi bilo da odstoji preko noći. 

Tajni sastojak marinade: Podravka senf Dijon

 | Author:

Nešto grublje mljevene teksture te prepoznatljivo oštrog okusa, Senf Dijon izaziva sladokusce spremne na premium gurmanski prilog s malo više karaktera. Izvrstan je za mariniranje mesa, sjajan u umacima i dipovima, a dobro se uklapa i u sendviče. Ne sadrži gluten i prikladan je za vegetarijance.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.