Mariniranja i sastojci marinade ovise o vrsti namirnice koju pripremate. Neke vrste mesa poput tankih odrezaka ili ribe, ne treba dugo mariniranti, dok će tvrđe komade mesa možda zahtijevati duže vrijeme mariniranja kako bi marinada prodrla u njih. Mariniranje nije samo korisno za poboljšanje okusa i teksture mesa, već može i obogatiti vaše kulinarsko iskustvo eksperimentiranjem s različitim okusima i začinima.
Gastro bloger i autor bloga Začinjeno s ljubavlju, Vedran Bošković, u serijalu Mala škola grilla powered by Podravka podijelio je s nama recepte za svoje dvije omiljene marinade u kojima ostavlja meso da 'odmori' prije pečenja na grillu. Prva marinada je nešto pikantnija i idealna za mariniranje svinjskih kotleta, dok je druga prikladnija za lakše meso poput piletine.
Pikantna marinada za svinjetinu
- maslinovo ulje
- sok jedne cijele naranče
- 1 žličica korice naranče
- 2 žlice Podravka BBQ umaka Jalapeno
- 1 žličica Podravka senfa Dijon
- Vegeta Maestro Peršin
- 1 žličica smeđeg šećera
Sve sastojke dobro promiješajte pa marinirajte kotlete. Marinirane kotlete ostavite u hladnjaku minimalno 2 sata, a idealno bi bilo da odstoje preko noći.
Tajni sastojak marinade: Podravka BBQ umak Jalapeno
Ako volite pikantnije marinade, BBQ umak Jalapeno dat će mu ljutinu točno onoliko koliko je potrebno (ni previše, ni premalo). Riječ je o začinskom umaku s jalapeno paprikom, gustom i slatkom, baš kakav bi trebao biti svaki odličan BBQ umak, a razliku čini završni osjećaj ljutine u ustima koji nećete tako brzo zaboraviti. Iako je namijenjen osobama koje vole ljuto, njegov okus savršeno je uravnotežen slatkim i dimljenim aromama koje će oduševiti svakog pravog gurmana.
Možda vam se svide i BBQ umak Spicy hot ili BBQ umak Med.
Marinada za piletinu
1 žlica Podravka senfa Dijon
5 žlica maslinovog ulja
Vegeta Maestro morska sol
Vegeta Maestro šareni papar
1 žličica Vegeta Maestro bosiljka
1 žličica Vegeta Maestro origana
2 režnja češnjaka
naribana korica jednog limuna
sok pola limuna
Sve sastojke dobro promiješajte pa marinirajte piletinu. Meso ostavite u hladnjaku minimalno 2 sata, a idealno bi bilo da odstoji preko noći.
Tajni sastojak marinade: Podravka senf Dijon
Nešto grublje mljevene teksture te prepoznatljivo oštrog okusa, Senf Dijon izaziva sladokusce spremne na premium gurmanski prilog s malo više karaktera. Izvrstan je za mariniranje mesa, sjajan u umacima i dipovima, a dobro se uklapa i u sendviče. Ne sadrži gluten i prikladan je za vegetarijance.