Recepti 13. listopada 2014.

Imotske tortice

Imotske tortice
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukusne imotske tortice pripremila je Ana Topić za izazov 'Zima miriše na naranču'

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 14

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 253

Tijesto

  • 220 g pšenično brašno, bijelo
  • 140 g maslac, neslani
  • 60 g šećer, kristal
  • 1 kom jaje kokošje

Krema

  • 3 kom jaje kokošje
  • 100 g šećer, kristal
  • 3 kom vanilin šećer
  • 125 g bademi,mljeveni
  • 1 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 1 kom limunova korica
  • 1 kom narančina kora
  • 1 kom sok od naranče (prirod. svježi)
  • 0.50 mala žlica mljeveni cimet
  • 1 žličica tamni rum
  • 1 šaka badem, oljušteni suhi

Priprema

  1. U posudu stavite brašno i maslac te ih skupa dobro rukama izmrvite.
  2. Dodajte šećer i jaje, pa kratko izmiksajte smjesu, a onda rukama umijesite (prhko) glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna.
  3. Tijesto stavite u plastičnu foliju/vrećicu za zamrzavanje i ostavite da odstoji u hladnjaku.
  4. Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjke s malo soli izmiksajte u snijeg.
  5. U drugoj posudi žumanjke kratko miksajte s malo vruće vode, zatim polako dodajite šećer i vanilin šećer i miksajte još 2 minute.
  6. Smanjite brzinu miksanja na najmanju pa dodajte smjesu korice limuna i naranče, cimet, rum, brašno, te mljevene bademe i sok od naranče.
  7. Na kraju lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka (malo po malo).
  8. Izvadite tijesto iz frižidera, dobro pobrašnite radnu plohu i tanko razvucite tijesto. U pleh za muffine ili keramičke kalupiće koji ste prethodno premazali maslacem, stavite tijesto da lijepo popuni kalup. Od ostatka tijesta pripremite trakice širine cca 1cm.
  9. U kalupe ulijte kremu, pa preko nje složite mrežu trakica. Oguljene bademe koje ste pripremili za ukrašavanje zabodite u kremu ili na mjestima križanja dviju trakica.
  10. Tortice stavite peći na 200 stupnjeva C prvih 5-10 min, a zatim smanjite na 130 i pustite da se peče još 30-ak minuta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.