gastro postao
Ukusne imotske tortice pripremila je Ana Topić za izazov 'Zima miriše na naranču'
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 14
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 253
Tijesto
- 220 g pšenično brašno, bijelo
- 140 g maslac, neslani
- 60 g šećer, kristal
- 1 kom jaje kokošje
Krema
- 3 kom jaje kokošje
- 100 g šećer, kristal
- 3 kom vanilin šećer
- 125 g bademi,mljeveni
- 1 žlica pšenično brašno, bijelo
- 1 kom limunova korica
- 1 kom narančina kora
- 1 kom sok od naranče (prirod. svježi)
- 0.50 mala žlica mljeveni cimet
- 1 žličica tamni rum
- 1 šaka badem, oljušteni suhi
Priprema
- U posudu stavite brašno i maslac te ih skupa dobro rukama izmrvite.
- Dodajte šećer i jaje, pa kratko izmiksajte smjesu, a onda rukama umijesite (prhko) glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna.
- Tijesto stavite u plastičnu foliju/vrećicu za zamrzavanje i ostavite da odstoji u hladnjaku.
- Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjke s malo soli izmiksajte u snijeg.
- U drugoj posudi žumanjke kratko miksajte s malo vruće vode, zatim polako dodajite šećer i vanilin šećer i miksajte još 2 minute.
- Smanjite brzinu miksanja na najmanju pa dodajte smjesu korice limuna i naranče, cimet, rum, brašno, te mljevene bademe i sok od naranče.
- Na kraju lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka (malo po malo).
- Izvadite tijesto iz frižidera, dobro pobrašnite radnu plohu i tanko razvucite tijesto. U pleh za muffine ili keramičke kalupiće koji ste prethodno premazali maslacem, stavite tijesto da lijepo popuni kalup. Od ostatka tijesta pripremite trakice širine cca 1cm.
- U kalupe ulijte kremu, pa preko nje složite mrežu trakica. Oguljene bademe koje ste pripremili za ukrašavanje zabodite u kremu ili na mjestima križanja dviju trakica.
- Tortice stavite peći na 200 stupnjeva C prvih 5-10 min, a zatim smanjite na 130 i pustite da se peče još 30-ak minuta.