Recepti Veganski recepti za prste polizati! 29. rujna 2023.

Isprobaj fine sezonske lazanje s bučom i gljivama po receptu Vinke Tresić!

foto: Neva Žganec/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Naša Gastrolovka Vinka Tresić, jedna od najpoznatijih hrvatskih food blogerica i autorica bloga "Veganica", je pripremila slasnu večeru za našu sretnu čitateljicu koju su organizirali portal missGASTRO i METRO.

Ljubitelji jesenskih namirnica napokon su došli na svoje, a još bi bilo bolje kada bi se sve te fine večere pripremale same. Možda još nemamo čarobni štapić da to ostvarimo, no imamo u timu Gastrolovaca Vinku Tresić, autoricu bloga "Veganica". Portal missGASTRO i METRO su odlučili jednoj čitateljici ili čitatelju olakšati "muke" kuhanja i iznenaditi ih slasnom veganskom večerom koju je pripremila upravo Vinka, a za pripremu je koristila METRO Chef namirnice. Čitateljica Suzana je vidjela nagradni natječaj na našem portalu i odlučila je napisati kreativnu prijavu.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL METRO Chef namirnice foto: Neva Žganec/PIXSELL

Na pitanje "Koja je tvoja tajna pripreme najukusnijeg jela bez mesa?", Suzana je odgovorila: "U šumama Gorskog kotara naberem medvjeđi luk i izblendam u domaći pesto. Tokom cijele godine imam super dodatak za sva veganska jela umjesto češnjaka".

U Vinkinom receptu možda nema medvjeđeg luka, ali ima mnoštvo finih sezonskih namirnica biljnog podrijetla. Za pripremu jesenskih lazanje iskoristila je buču i razne vrste gljiva te leću i dimljeni tofu. Sve ove namirnice možete pronaći u ponudi METRO centara. Kako je tekla priprema večere i kako je Vinka iznenadila Suzanu, pogledaj u videu, a u nastavku donosimo i recept.

Sastojci:

  • 300 g lazanja bez jaja METRO Chef
  • 400 g pelata METRO Chef
  • 3 žlice maslinovog ulja s bosiljkom METRO Chef
  • 3 luka 
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 krumpira
  • 1 mrkva
  • 1/2 manje bundeve
  • 200 g dimljenog tofua
  • 400 g leće u konzervi
  • 250 g gljiva METRO Chef
  • 200 ml crnog vina
  • Svježi bosiljak METRO Chef
  • 1 žlica suhog origana METRO Chef
  • 2 žlice nutritivnog kvasca
  • 100 g indijskih oraščića
  • 250 ml biljnog vrhnja
  • Papar METRO Chef
  • Sol

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL Veganske lazanje s bučom i gljivama foto: Neva Žganec/PIXSELL

Postupak:

  1. Na zagrijano maslinovo ulje stavi nasjeckani luk i 2 češnja češnjaka. Pirjaj nekoliko minuta i dodaj nasjeckane gljive, promiješaj i ostavi na vatri da gljive puste svoju vodu.
  2. Za to vrijeme u sjeckalici usitni dimljeni tofu.
  3. Dodaj ocijeđenu leću i tofu te sve podlij crnim vinom.
  4. Dodaj pelate i ostavi da se krčka 20-ak minuta i pri kraju dodaj origano, sol i papar po ukusu.
  5. Za to vrijeme skuhaj nasjeckanu bundevu, krumpir i mrkvu.
  6. Procijedi, stavi u blender i dodaj nutritivni kvasac, jedan češanj češnjaka, indijske oraščiće, bosiljak, biljno vrhnje, sol i papar po želji.
  7. Skuhaj tjesteninu za lazanje i kreni sa slaganjem.
  8. Na dno posude stavi malo crvenog umaka pa tjesteninu za lazanje, zatim crveni umak, pa žuti umak i tako slaži do vrha posude.
  9. Posipaj naribanim veganskim sirom i zapeci u pećnici 15-ak minuta na temperaturi od 200 stupnjeva.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL Vinka Tresić i čitateljica Suzana foto: Neva Žganec/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.