Ljubitelji jesenskih namirnica napokon su došli na svoje, a još bi bilo bolje kada bi se sve te fine večere pripremale same. Možda još nemamo čarobni štapić da to ostvarimo, no imamo u timu Gastrolovaca Vinku Tresić, autoricu bloga "Veganica". Portal missGASTRO i METRO su odlučili jednoj čitateljici ili čitatelju olakšati "muke" kuhanja i iznenaditi ih slasnom veganskom večerom koju je pripremila upravo Vinka, a za pripremu je koristila METRO Chef namirnice. Čitateljica Suzana je vidjela nagradni natječaj na našem portalu i odlučila je napisati kreativnu prijavu.
Na pitanje "Koja je tvoja tajna pripreme najukusnijeg jela bez mesa?", Suzana je odgovorila: "U šumama Gorskog kotara naberem medvjeđi luk i izblendam u domaći pesto. Tokom cijele godine imam super dodatak za sva veganska jela umjesto češnjaka".
U Vinkinom receptu možda nema medvjeđeg luka, ali ima mnoštvo finih sezonskih namirnica biljnog podrijetla. Za pripremu jesenskih lazanje iskoristila je buču i razne vrste gljiva te leću i dimljeni tofu. Sve ove namirnice možete pronaći u ponudi METRO centara. Kako je tekla priprema večere i kako je Vinka iznenadila Suzanu, pogledaj u videu, a u nastavku donosimo i recept.
Sastojci:
- 300 g lazanja bez jaja METRO Chef
- 400 g pelata METRO Chef
- 3 žlice maslinovog ulja s bosiljkom METRO Chef
- 3 luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 krumpira
- 1 mrkva
- 1/2 manje bundeve
- 200 g dimljenog tofua
- 400 g leće u konzervi
- 250 g gljiva METRO Chef
- 200 ml crnog vina
- Svježi bosiljak METRO Chef
- 1 žlica suhog origana METRO Chef
- 2 žlice nutritivnog kvasca
- 100 g indijskih oraščića
- 250 ml biljnog vrhnja
- Papar METRO Chef
- Sol
Postupak:
- Na zagrijano maslinovo ulje stavi nasjeckani luk i 2 češnja češnjaka. Pirjaj nekoliko minuta i dodaj nasjeckane gljive, promiješaj i ostavi na vatri da gljive puste svoju vodu.
- Za to vrijeme u sjeckalici usitni dimljeni tofu.
- Dodaj ocijeđenu leću i tofu te sve podlij crnim vinom.
- Dodaj pelate i ostavi da se krčka 20-ak minuta i pri kraju dodaj origano, sol i papar po ukusu.
- Za to vrijeme skuhaj nasjeckanu bundevu, krumpir i mrkvu.
- Procijedi, stavi u blender i dodaj nutritivni kvasac, jedan češanj češnjaka, indijske oraščiće, bosiljak, biljno vrhnje, sol i papar po želji.
- Skuhaj tjesteninu za lazanje i kreni sa slaganjem.
- Na dno posude stavi malo crvenog umaka pa tjesteninu za lazanje, zatim crveni umak, pa žuti umak i tako slaži do vrha posude.
- Posipaj naribanim veganskim sirom i zapeci u pećnici 15-ak minuta na temperaturi od 200 stupnjeva.