Puno proteina, bez teške rajčice, s daškom pikantnosti i puno kremoznosti... Bijeli chili je pravi zimski comfort food, samo u light izdanju
Ako ti je chili sinonim za rajčicu, mljeveno meso i intenzivne začine, vrijeme je da upoznaš njegovu svjetliju, svježiju sestru – bijeli chili. Umjesto klasične crvene baze, ovaj čili kombinira nježno kuhanu piletinu s bijelim grahom, kukuruzom i kiselim vrhnjem.
Okusi su zaokruženi, ali ne preteški. Ovdje je sve u balansu. Blaga pikantnost, kremasta tekstura i bogatstvo proteina u tanjur čini ovo jelo savršenim i za ručak usred tjedna i za večeru kad ti treba nešto utješno i zasitno.
Ono što posebno volimo kod ovog recepta su brzina i prilagodljivost. Gotov je za manje od sat vremena, a odličan je i kao meal prep za nekoliko dana unaprijed.
Pileća prsa kuhana su direktno u aromatičnoj juhi s lukom, jalapeñom i začinima, pa se kasnije lako razvlače vilicom u mekane trakice koje se stapaju s ostatkom sastojaka. Dodaju se bijeli grah, kukuruz, žlica kiselog vrhnja i zelena ljuta papričica. I to je to.
I još nešto: ova varijanta chilija savršeno se slaže s hrskavim tortilja čipsom, kriškama avokada i malo naribanog sira. Naravno, da mi imamo najbolji recept za ovaj savršen comfort food, koji je u nastavku...
Bijeli chili
foto: FoodieCrush/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Bijeli chili
15 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Suncokretovo ulje
1
žlica
Luk
1
kom
Jalapeño papričica
1
kom
Češnjak
2
režanj
Origano
1
žličica
Kumin
1
žličica
Pileća prsa
3
kom
Pileći temeljac
5
šalica
Zelene chili papričice (konzerva)
2
kom
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Bijeli grah (iz konzerve)
900
g
Zamrznuti kukuruz
1,50
šalica
Kiselo vrhnje
0,50
šalica
Avokado
1
kom
Korijander - listići
0,25
šalica
Tortilja čips
0,25
šalica
Naribani sir
0,25
šalica
Postupak
U velikom loncu zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno nasjeckane luk i jalapeño i pirjaj oko 8 minuta, dok ne omekšaju. Umiješaj nasjeckani češnjak, origano i kumin pa kratko poprži dok ne zamiriše, oko 1 minutu.
Dodaj pileća prsa narezana na trećine, temeljac i zeleni chili. Posoli i popapri po ukusu. Pusti da zavrije, zatim smanji vatru i kuhaj nepoklopljeno 10–12 minuta, dok se piletina ne skuha. Izvadi piletinu na tanjur i razdvoji vilicom na trakice.
U lonac dodaj ispran i ocijeđen bijeli grah i kuhaj na laganoj vatri dok se ne zagrije. Zgnječi otprilike četvrtinu graha drvenom žlicom kako bi se chili dodatno zgusnuo.
Dodaj kukuruz i natrganu piletinu, promiješaj i kuhaj još minutu, dok sve ne bude toplo.
Makni s vatre i umiješaj kiselo vrhnje. Posluži u zdjelama i ukrasi po želji – tanko narezanim avokadom, nasjeckanim korijanderom, zdrobljenim tortilja čipsom i naribanim sirom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
416 kcal
20 %
MASTI
14,00 g
19 %
KOLESTEROL
0,86 g
0 %
UH
29,00 g
10 %
PROTEINI
37,00 g
74 %
Ovaj divan utješan bijeli chili možeš poslužiti s avokadom i/ili kriškama limete za pravi meksički štih!
Za još bržu pripremu koristi pečenu piletinu (npr. ostatke pečenke). Samo je dodaj na kraju s kukuruzom, rezultat je jednako ukusan, a štediš vrijeme i korake. I koristiš ostatke hrane da se ne bace...