Recepti Juha 03. ožujka 2025.

Znaš li što je pozole i zašto ga moraš isprobati?

Juha
20 MIN
180 MIN
8
SREDNJE
pozole
Pozole
foto: So Much Food/Pinterest
Sočno meso, mirisne začinske note i puna žlica tradicionalnih okusa – ovo je meksički klasik pozole koji grije dušu i osvaja nepca. A kuha se sam od sebe!

Ako tražiš utješan obrok koji će nahraniti cijelu ekipu, pozole je pravo rješenje. Ova bogata, aromatična meksička juha s komadima mekane svinjetine, kukuruzom i sušenim chili papričicama jedno je od onih jela koja doslovno griju iznutra.

Topinzi za savršen okus

Iako mu treba vremena da se skuha do savršenstva, ne daj da te to obeshrabri – pozole je onaj tip jela koji se većinu vremena kuha samo od sebe, polako razvijajući složene okuse i nevjerojatnu dubinu.

No ono što pozole podiže na višu razinu su – topinzi! Pozole posluži u zdjelicama ili dubokim tanjurima, te dodaj tanko narezane rotkvice za blagu svježinu, hrskavi kupus i malo nasjeckanih listića korijandera za ravnotežu okusa... Kad sve to spojiš u jednu zdjelicu, dobiješ obrok koji osvaja.

pozole | Author: Chili Pepper Madness/Pinterest Pozole foto: Chili Pepper Madness/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Pozole
20 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Svinjska lopatica 1,50 kg
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Pileći temeljac 4 šalica
  • Kumin 1 žličica
  • Lovorov list 1 listići
  • Ancho chili papričica 2 kom
  • Árbol chili papričica 2 kom
  • Guajillo chili papričica 2 kom
  • Kukuruz iz konzerve 1200 g
  • Rotkvice
  • Kupus - glavica
  • Korijander
Postupak
  1. U velikoj zdjeli posoli i popapri svinjetinu, narezanu na komade od 5 cm. U velikom loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj meso, luk narezan na četvrtine, češnjak, temeljac, sjemenke kim i lovorov list. Dodaj dovoljno vode da meso bude prekriveno otprilike 5 cm iznad površine.

    Pusti da zavrije, zatim smanji vatru, poklopi i ostavi da se lagano kuha 1 sat i 30 minuta, povremeno skidajući pjenu s površine kako bi juha ostala bistra i glatke teksture.


  2. Dok se meso kuha, u manjoj zdjeli prelij sušene chili papričice, očišćene od peteljki i sjemenki, s 2 šalice kipuće vode. Ostavi ih da se namaču 30 minuta, dok ne omekšaju.


  3. Kad su papričice omekšale, prebaci ih u blender sa ½ šalice tekućine od namakanja. Miksaj dok ne dobiješ glatku pastu, dodajući još malo vode ako je potrebno.


  4. Nakon što se meso kuhalo sat i pol, dodaj chili pastu i kukuruz u lonac. Poklopi i nastavi kuhati još 1 sat i 30 minuta, povremeno miješajući.

    Kad je gotovo, meso bi trebalo biti potpuno mekano i lako se raspadati kada ga ubodeš vilicom. Kušaj i prema potrebi dodaj još soli i papra.


  5. Napuni zdjele toplim pozoleom, a zatim dodaj tanko narezane rotkvice, hrskavi kupus i svježi korijandar za dodatni kontrast okusa i tekstura.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

563 kcal

28 %

MASTI

33,00 g

45 %

KOLESTEROL

0,12 g

0 %

UH

24,00 g

8 %

PROTEINI

35,00 g

70 %

Ako ti ostane viška, spremi pozole u hermetički zatvorenu posudu i drži u hladnjaku do tjedan dana. Možeš ga i zamrznuti – bez dodataka, samo čisti pozole – i tako ga čuvati do 3 mjeseca.

Meksiko na tanjuru. ¡Olé

Možda vas zanima... Zagrijte se: Napravite gulaš na meksički način Recepti Možda vas zanima... Quesadillas - brzi, vrući meksički sendviči Recepti Možda vas zanima... Meksički vikend: Ljuta mesna štruca Recepti Možda vas zanima... Meksički popečci s kukuruzom i sirom Recepti Možda vas zanima... Meksički hamburgeri od graha Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.