Sočno meso, mirisne začinske note i puna žlica tradicionalnih okusa – ovo je meksički klasik pozole koji grije dušu i osvaja nepca. A kuha se sam od sebe!
Ako tražiš utješan obrok koji će nahraniti cijelu ekipu, pozole je pravo rješenje. Ova bogata, aromatična meksičkajuha s komadima mekane svinjetine, kukuruzom i sušenim chili papričicama jedno je od onih jela koja doslovno griju iznutra.
Topinzi za savršen okus
Iako mu treba vremena da se skuha do savršenstva, ne daj da te to obeshrabri – pozole je onaj tip jela koji se većinu vremena kuha samo od sebe, polako razvijajući složene okuse i nevjerojatnu dubinu.
No ono što pozole podiže na višu razinu su – topinzi! Pozole posluži u zdjelicama ili dubokim tanjurima, te dodaj tanko narezane rotkvice za blagu svježinu, hrskavi kupus i malo nasjeckanih listića korijandera za ravnotežu okusa... Kad sve to spojiš u jednu zdjelicu, dobiješ obrok koji osvaja.
Pozole
foto: Chili Pepper Madness/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pozole
20 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Svinjska lopatica
1,50
kg
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Luk
1
kom
Češnjak
3
režanj
Pileći temeljac
4
šalica
Kumin
1
žličica
Lovorov list
1
listići
Ancho chili papričica
2
kom
Árbol chili papričica
2
kom
Guajillo chili papričica
2
kom
Kukuruz iz konzerve
1200
g
Rotkvice
Kupus - glavica
Korijander
Postupak
U velikoj zdjeli posoli i popapri svinjetinu, narezanu na komade od 5 cm. U velikom loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj meso, luk narezan na četvrtine, češnjak, temeljac, sjemenke kim i lovorov list. Dodaj dovoljno vode da meso bude prekriveno otprilike 5 cm iznad površine.
Pusti da zavrije, zatim smanji vatru, poklopi i ostavi da se lagano kuha 1 sat i 30 minuta, povremeno skidajući pjenu s površine kako bi juha ostala bistra i glatke teksture.
Dok se meso kuha, u manjoj zdjeli prelij sušene chili papričice, očišćene od peteljki i sjemenki, s 2 šalice kipuće vode. Ostavi ih da se namaču 30 minuta, dok ne omekšaju.
Kad su papričice omekšale, prebaci ih u blender sa ½ šalice tekućine od namakanja. Miksaj dok ne dobiješ glatku pastu, dodajući još malo vode ako je potrebno.
Nakon što se meso kuhalo sat i pol, dodaj chili pastu i kukuruz u lonac. Poklopi i nastavi kuhati još 1 sat i 30 minuta, povremeno miješajući.
Kad je gotovo, meso bi trebalo biti potpuno mekano i lako se raspadati kada ga ubodeš vilicom. Kušaj i prema potrebi dodaj još soli i papra.
Napuni zdjele toplim pozoleom, a zatim dodaj tanko narezane rotkvice, hrskavi kupus i svježi korijandar za dodatni kontrast okusa i tekstura.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
563 kcal
28 %
MASTI
33,00 g
45 %
KOLESTEROL
0,12 g
0 %
UH
24,00 g
8 %
PROTEINI
35,00 g
70 %
Ako ti ostane viška, spremi pozole u hermetički zatvorenu posudu i drži u hladnjaku do tjedan dana. Možeš ga i zamrznuti – bez dodataka, samo čisti pozole – i tako ga čuvati do 3 mjeseca.