gastro postao
Teško je pronaći onoga tko ne voli krumpire, a osim što su vrlo zdrava namirnica, krumpiri su sjajan prilog, a mogu biti i glavno jelo. Stoga ni ne čudi što svaka zemlja ima svoj specijalitet s krumpirom.
Patatas bravas španjolsko je jelo koje se vrlo često služi u tapas barovima. Krumpiri se narežu na kockice, prže i služe u pikantnom umaku od rajčice. Upravo se ovo jelo smatra jednim od glavnih specijaliteta u Španjolskoj.
Sastojci:
- 5 velikih krumpira
- Maslinovo ulje
- 2 žličice umaka od rajčice
- senf
- žlica paprike
- žlica čili umaka
Priprema:
- Oguliti četiri velika krumpira i narezati na komade veličine zalogaja.
- Zagrijati centimetar ili dva maslinova ulja u tavi na srednje jakoj vatri.
- Kada se ulje zagrije, dodati krumpir i pržiti sve dok ne postanu hrskavi sa svih strana, oko 10 minuta.
- Nakon toga krumpire prebaciti na tanjur prekrivenih kuhinjskim papirom i posoliti.
- U maloj tavi zagrijati još jednu žlicu maslinova ulja i dodati jednu i pol do dvije žličice umaka od rajčice.
- Umak kuhati pet minuta, a zatim umiješati jednu i pol žličicu senfa, jednu žlicu paprike i jednu žlicu čili umaka te soli po potrebi.
- Krumpire staviti u zdjelu i preko njih preliti umakom.
Poslužiti toplo!