Vruća čokolada piće je kojem se mnogi okrenu jednom kada vrijeme zahladi. Iako je provjereni recept veoma fin, mi ti donosimo tri recepta za vruću čokoladu s veoma neobičnim dodacima kojima ćeš oduševiti svoje nepce, ali i nepca svojih prijatelja.
1. Vruća bijela čokolada
Najslađi način da se ugriješ ove zime ukusna je šalica bijele vruće čokolade. Malo bijele čokolade i likera od kave i dobit ćeš slatku tekuću sreću koja će te grijati na one hladne dane.
Sastojci:
- 250 g bijele čokolade
- 125 ml vrhnja za šlag
- 750 ml mlijeka
- 2 žlice likera od kave
- 1.25 dl slatkog tučenog vrhnja (30% masti)
- mljeveni cimet
Priprema:
- Stavi mlijeko na laganu vatru i uz stalno miješanje pusti ga neka zavrije.
- Makni s vatre, dodaj liker od kave i naribanu čokoladu te miješaj dok se čokolada ne otopi.
- Ulij čokoladu u ugrijane čaše ili šalice, ukrasi tučenim slatkim vrhnjem i pospi cimetom u prahu.
2. Vruća čokolada s crvenim vinom
Ako se, osim vrućom čokoladom, voliš zagrijati i kuhanim vinom mi ti donosimo recept koji sadrži i čokoladu i vino, a za pripremu ove "pijane vruće čokolade", savršene za prijateljska okupljanja, trebat će ti samo desetak minuta.
Sastojci:
- 150 g tamne čokolade (s visokim postotkom kakaa)
- 2 žlice kakaa
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1/4 žlice cimeta
- 900 ml mlijeka
- 3 dl crvenog vina (vino sorte merlot)
- prstohvat soli
Priprema:
- Pomiješaj nasjeckanu čokoladu, kakao, šećer i cimet s mlijekom.
- Kuhaj na laganoj vatri oko pet minuta, dok smjesa ne postane ujednačena, a zatim dodaj prstohvat soli.
- Makni s vatre i dodaj vino, a zatim podijeli u manje šalice za sve svoje prijatelje.
- Serviraj sa štapićem cimeta ili po površini pospi kakao.
- Čin-čin!
3. Meksička vruća čokolada s čilijem
Ako ti se čini da te prethodna dva recepta neće dovoljno zagrijati, ovaj to sigurno bude! Cimet i čili donose notu egzotičnosti u već poznati recept vruće čokolade.
Sastojci:
- 2 šalice mlijeka
- 1 žlica smeđeg šećera
- 130 g tamne čokolade
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice cimeta
- prstohvat čilija u prahu
Priprema:
- Mlijeko i šećer zagrij dok ne prokuha.
- Makni s vatre i umiješaj natrganu čokoladu, vaniliju, cimet i čili.
- Ostavi da odstoji par minuta.
- Vrati na laganu vatru i kuhaj još nekoliko minuta.