Recepti 4368 prikaza 09. siječnja 2019.

Iz bakine kuhinje: Domaća goveđa juha koja hrani dušu i tijelo

Goveđa juha
Thinkstock
Najklasičniji proizvod kuhinje naših baka svakako je domaća goveđa juha. Malo je onih koji ne vežu neke uspomene uz nju.

Najukusnije goveđe juhe najčešće dolaze iz kuhinja naših mama i baka koje su savršeni recept za ovo naizgled jednostavno jelo barem neko vrijeme usavršavale. Goveđa juha obično se priprema kao dio tradicionalnog nedjeljnog ručka. Tajna dobre juhe je u dugotrajnom kuhanju na laganoj vatri. Na taj će se način sastojci najbolje stopiti, juha će dobiti puninu okusa, ali i privlačnu, zlaćanu boju.

 

Pileća juha Možda vas zanima... Pileća juha: Klasik koji nikad ne izlazi iz mode Recepti

 

Što se tiče samog postupka pripreme, meso se preporučuje kratko isplahnuti u hladnoj vodi te odmah staviti kuhati također u hladnu vodu. Na svakih pola kilograma mesa treba dodati litru do litre i pol vode, što je dovoljno za 4-6 porcija juhe. Nakon što voda zakipi, dodaje se korjenasto povrće izrezano na veće komade, poput celera, mrkve i peršina. Posebnu aromu može dati i pastrnjak, ali i stabljika i listovi ljupčaca – neobičnog začina koji već i samim mirisom podsjeća na najukusnije juhe. Ako je meso masnije, može se dodati i jedan oguljeni krumpir koji će pokupiti masnoću.

 

Možda vas zanima... Za oporavak: Topla minestrone juha prepuna vitamina Recepti

 

U našim krajevima uz obalu goveđa juha se često oplemenjuje dodatkom male količine koncentrata rajčice, što joj daje karakterističnu crvenkastu boju.

Potrebno vam je:

  • 1 kg govedine s kostima (ramstek, leđa) ili koljenica
  • 3 srednje mrkve
  • 1 rajčica
  • 2 režnja češnjaka
  • stabljike peršina i celera
  • zeleni dio poriluka
  • korijen celera
  • korijen korabice
  • luk
  • list kelja
  • list kupusa
  • 4-5 zrna papra
  • sol


Priprema:

  1. Oprano meso stavite u mlaku vodu i čim voda zakipi, dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće, nekoliko zrna papra i luk, koji ste prethodno popekli u tavici.
  2. Nakon toga, dodajte list kupusa i kelja, grančicu celera i peršina pa poklopite.
  3. Kad juha ponovo zakipi, smanjite temperaturu pa lagano kuhajte oko 2 sata.
  4. Meso izvadite, juhu procijedite pa u nju ukuhajte domaće rezance.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.