Recepti Juha 07. prosinca 2024.

Domaća goveđa juha kao iz bakinog lonca

Juha
31 MIN
133 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Domaća juha
Domaća juha, baš kao bakina
foto: Shutterstock
Najklasičniji proizvod kuhinje naših baka svakako je domaća goveđa juha. Malo je onih koji ne vežu neke uspomene uz nju, a svi moramo priznati - uvijek tako dobro prija, posebno na blagdane

Najukusnija goveđa juha najčešće dolaze iz kuhinja naših mama i baka koje su savršeni recept za ovo naizgled jednostavno jelo barem neko vrijeme usavršavale. Goveđa juha obično se priprema kao dio tradicionalnog nedjeljnog ručka.

Tajna dobre juhe je u dugotrajnom kuhanju na laganoj vatri. Na taj će se način sastojci najbolje stopiti, juha će dobiti puninu okusa, ali i privlačnu, zlaćanu boju.

juha s griz noklicama Možda vas zanima... Domaća pileća juha s griz noklicama Recepti

Tajna okusa goveđe juhe je u...

Što se tiče samog postupka pripreme, meso se preporučuje kratko isplahnuti u hladnoj vodi te odmah staviti kuhati također u hladnu vodu. Na svakih pola kilograma mesa treba dodati litru do litre i pol vode, što je dovoljno za 4-6 porcija juhe. Nakon što voda zakipi, dodaje se korjenasto povrće izrezano na veće komade, poput celera, mrkve i peršina.

Posebnu aromu može dati i pastrnjak, ali i stabljika i listovi ljupčaca – neobičnog začina koji već i samim mirisom podsjeća na najukusnije juhe. Ako je meso masnije, može se dodati i jedan oguljeni krumpir koji će pokupiti masnoću.

U našim krajevima uz obalu goveđa juha se često oplemenjuje dodatkom male količine koncentrata rajčice, što joj daje karakterističnu crvenkastu boju.

juha | Author: Henrique Felix/Unsplash Nema boljeg od domaće juhe s domaćim rezancima foto: Henrique Felix/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Domaća goveđa juha
31 MIN
pripreme
133 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Govedina 1 kg
  • Mrkva 3 kom
  • Rajčica 1 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Peršin 1 svežanj
  • Celer - listići
  • Celer - korijen 200 g
  • Korabica 200 g
  • Luk 1 kom
  • Kelj 2 listići
  • Kupus 2 listići
  • Papar u zrnu 5 kom
  • Sol
Postupak
  1. Oprano meso stavi u mlaku vodu i čim voda zakipi, dodaj sol, očišćeno korjenasto povrće, nekoliko zrna papra i luk prethodno zapečen u tavici.


  2. Nakon toga, dodaj lisove kupusa i kelja, grančicu celera i peršina pa poklopi.


  3. Kad juha zakipi, smanje temperaturu pa lagano kuhaj oko 2 sata.


  4. Meso izvadi, juhu procijedi pa u nju zakuhaj domaće rezance.


Isprobaj i ove divne juhe koje griju i krijepe...

Krem juha od brokule i sira Možda vas zanima... RECEPT DANA Savršena juha od brokule i rastopljenog sira Recepti gusta juha od rajčice Možda vas zanima... RECEPT DANA Gusta juha od rajčice koja grije tijelo i dušu Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.