gastro postao
Janjeći but s grilla uz delikatesnu marinadu pretvorite u specijalitet mediteranske kuhinje
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1
Potrebno vam je
- 1 kom janjetina, but
- 8 režanj češnjak
- 0.50 šalica gorušica
- 0.50 šalica ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 2 žlica vino bijelo
- 2 žlica ružmarin
- 2 žlica limunov sok
Priprema
- Janjeći but (prerezan na dva jednaka djela otvoriti kao knjigu) na razrezanoj strani, pomoću malog nožića napraviti ureze od 1 cm po cijeloj površini.
- Četiri režnja češnjaka narezati na tanke listiće i ugurati ih u ureze u mesu.
- Preostala četiri režnja češnjaka zajedno s gorušicom, maslinovim uljem, vinom, ružmarinom i limunovim sokom usitniti u blenderu do guste jednolične smjese.
- Polovicom dobivene smjese premazati meso i staviti ga u staklenu posudu za pečenje tako da začinjena strana bude okrenuta prema dolje. Ostatkom marinade premazati gornji dio mesa. Prekriti prozirnom folijom i marinirati preko noći u hladnjaku.
- Izvaditi iz hladnjaka i ostaviti na sobnoj temperaturi dva sata.
- Rešetku roštilja premazati uljem i pripremiti vatru, odnosno zagrijati roštilj.
- Janjetinu obilno posipati soli i paprom s obje strane i peći na roštilju do željene jačine, oko 17 minuta sa svake strane za slabije pečeno.
- Pečeno meso ostaviti na dasci 10 do 20 minuta da odmori a zatim narezati na tanke kriške.
Janjeći but s grilla uz delikatesnu marinadu pretvorite u specijalitet mediteranske kuhinje