Ova jednostavna i ukusna salata s kruškama i gorgonzolom odličan je spoj različitih tekstura i okusa, a jako je brzo gotova!
Kremasta gorgonzola, slatke kruške i hrskavi pekani čine ovu salatu pravim hitom za bilo koji obrok ili posebnu priliku. Naravno, tu je i preljev s medom, senfom i maslinovim uljem, koji donosi savršen balans okusa.
Ova jesenska salata s kruškama i gorgonzolom idealna je kao prilog, ali možeš je poslužiti i kao lagani ručak ili večeru. Brza je za pripremu – potrebno ti je samo 5 minuta – i sigurno će te oduševiti bogatim jesenskim aromama.
Možeš zamijeniti pekane 'običnim' orasima, a umjesto krušaka koristiti jabuke i dobit ćeš sličnu, ali opet po okusima dosta različitu salatu.
Osim toga, ova salata može se prilagoditi različitim dijetetskim potrebama, pa je idealna i za vegetarijance ili one koji paze na unos ugljikohidrata. Svi koji vole kombinaciju slatkih i slanih okusa, zasigurno će uživati u svakom zalogaju. Recept slijedi u nastavku...
Kruške
foto: Hrant Khachatryan/Unplsash
Ne gasi ekran dok kuham
Jesenska salata s kruškama i gorgonzolom
5 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
3
porcija
JEDNOSTAVNO
PRELJEV
Sastojci
Vinski ocat
2
žlica
Senf
0,50
žličica
Med
1
žličica
Sol
0,25
žličica
Svježe mljeveni crni papar
Maslinovo ulje
3
žlica
SALATA
Sastojci
Kruška
2
kom
Gorgonzola
60
g
Miješana lisnata salata
250
g
Pekan orasi
30
g
Postupak
U zdjelici pomiješaj vinski oca od crvenog vina, dijon senf, med, sol i papar. Zatim polako umiješaj maslinovo ulje, miješajući pjenjačom dok se svi sastojci ne sjedine i preljev postane emulzija.
U velikoj zdjeli za salatu pomiješaj miješane zelene salate (baby špinat, rikola, radič i sl.), kruške oguljene i narezane na kockice ili tanke kriške, izmrvljenu gorgonzolu i polovice tostiranih pekan oraha.
Neposredno prije posluživanja, salatu prelij preljevom i dobro promiješaj kako bi se svi sastojci ravnomjerno obložili preljevom.