gastro postao
Prvi recept kojim je Zdrava Krava krenula u sezonu "Kuhaj u ritmu jeseni"
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 116
Potrebno vam je
- 500 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 4 žlica rogač, mljeveni
- 2 žlica orah, mljeveni
- 2 žlica javorov sirup
- 3 žlica smokve, sušene
- 2 žlica kukuruzno brašno ili krupica
- 0.50 mala žlica agar-agar prašak
- 0.50 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
Priprema
- Izdvoji 5 žlica mlijeka u posebnu šalicu i u njega umiješaj kukuruzno brašno.
- Od ostatka mlijeka zakuhaj kremu tako što ćeš mu najprije dodati javorov sirup, a zatim mljevene orahe i rogač. Pričekaj da zavrije.
- Kada mlijeko proključa, dodaj mu komadiće smokve i umiješaj smjesu od kukuruznog brašna. Smanji vatru i dodaj agar - agar prašak uz neprestano miješanje.
- Pričekaj da se prašak rastopi i sjedini s kremom. Zatim smjesu podijeli u nekoliko manjih vatrostalnih posuda i ostavi da se ohladi.
- Kada se krema ohladi, pospi jedan sloj smeđeg šećera i karameliziraj ga pomoću flambierta (brenera).
- Na karamelizirani sloj opet stavi šećer i ponovi postupak nekoliko puta dok ne nastane hrskava korica.
- Ukrasi sa svježim ili suhim smokvama.
Izvor Zdrava Krava