Recepti 25. rujna 2019.

Jesenski hit: Napravi cheesecake sa šljivama

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobaj recept za ukusan i sočan cheesecake sa šljivama

Šljiva je pravi vjesnik jeseni. Omiljeno voće jesenskih dana najpoznatije je u pekmezima i džemovima, a posebno mjesto zauzima u dobro poznatim knedlama. U slatkim jelima pogotovo dolazi do izražaja pečena kada pusti sve svoje sokove. 

Među apsolutnim hitovima jesenskog stola vjerujemo da će se pronaći ovaj cheesecake sa šljivama.

 

Možda vas zanima... Cheesecake od borovnica - odličan desert bez pečenja Kolumne

 

Sastojci:

  • 150 g oštrog brašna
  • 100 g glatkog brašna
  • 50 g mljevenih badema
  • 80 g šećera
  • 150 g maslaca
  • žličica praška za pecivo
  • 2 žumanjka

Nadjev:

  • 250 g posnog sira
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 90 g šećera
  • žličica ekstrakta vanilije
  • sok pola limuna
  • 2 bjelanjka 
  • 300 g šljiva

 

Možda vas zanima... Napravi brzinski cheesecake sa šumskim voćem Kolumne


Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Prosijati glatko i oštro brašno pa ga pomiješati s praškom za pecivo. Dodati šećer, mljevene bademe, ohlađeni maslac narezan na listiće i žumanjke.
  3. Umijesiti tijesto, formirati u kuglu, zamotati u prijanjajuću prozirnu foliju i staviti u hladnjak na 30 minuta.
  4. Očistiti i prerezati šljive.
  5. Izmiješati sir s vrhnjem, šećerom, limunovim sokom i vanilijom. Okrugli kalup obložiti papirom za pečenje.
  6. Obložiti ga razvaljanim tijestom po dnu i rubovima i izbosti da vilicom.
  7. Peći tijesto oko 8 minuta.
  8. Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga lagano umiješati u smjesu od sira.
  9. Izvaditi tijesto iz pećnice, izliti po njemu nadjev pa utisnuti polovice šljiva.
  10. Vratiti pitu u pećnicu i peći još oko 35 minuta.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.