gastro postao
Isprobaj recept za ukusan i sočan cheesecake sa šljivama
Šljiva je pravi vjesnik jeseni. Omiljeno voće jesenskih dana najpoznatije je u pekmezima i džemovima, a posebno mjesto zauzima u dobro poznatim knedlama. U slatkim jelima pogotovo dolazi do izražaja pečena kada pusti sve svoje sokove.
Među apsolutnim hitovima jesenskog stola vjerujemo da će se pronaći ovaj cheesecake sa šljivama.
Sastojci:
- 150 g oštrog brašna
- 100 g glatkog brašna
- 50 g mljevenih badema
- 80 g šećera
- 150 g maslaca
- žličica praška za pecivo
- 2 žumanjka
Nadjev:
- 250 g posnog sira
- 100 g kiselog vrhnja
- 90 g šećera
- žličica ekstrakta vanilije
- sok pola limuna
- 2 bjelanjka
- 300 g šljiva
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
- Prosijati glatko i oštro brašno pa ga pomiješati s praškom za pecivo. Dodati šećer, mljevene bademe, ohlađeni maslac narezan na listiće i žumanjke.
- Umijesiti tijesto, formirati u kuglu, zamotati u prijanjajuću prozirnu foliju i staviti u hladnjak na 30 minuta.
- Očistiti i prerezati šljive.
- Izmiješati sir s vrhnjem, šećerom, limunovim sokom i vanilijom. Okrugli kalup obložiti papirom za pečenje.
- Obložiti ga razvaljanim tijestom po dnu i rubovima i izbosti da vilicom.
- Peći tijesto oko 8 minuta.
- Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga lagano umiješati u smjesu od sira.
- Izvaditi tijesto iz pećnice, izliti po njemu nadjev pa utisnuti polovice šljiva.
- Vratiti pitu u pećnicu i peći još oko 35 minuta.
U slast!